Hulp en ondersteuning

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Heb je nog een vraag over zonnepanelen?
Het antwoord vind je misschien hier al. 

Kosten en besparingen

Met een investering in zonnepanelen bespaar je 30 tot 40% op je energiekosten. Doordat je zonnepanelen elektriciteit leveren en je die dus niet hoeft af te nemen van het net, kun je deze besparing maken. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor alle overtollige elektriciteit die je niet zelf verbruikt en naar het net wordt teruggestuurd. 

Nieuwsgierig? Ontdek zelf hoeveel je kan besparen met een zonne-installatie van Luminus. 

Bereken mijn besparing

De prijs voor zonnepanelen daalt elk jaar. Vandaag zijn ze zelfs goedkoper dan ooit. Door de verhoogde productie van zonnepanelen in China en de dalende vraag is er een overschot op de markt. Voor een standaardinstallatie van 10 panelen met een totale capaciteit van 4.450 Wp heb je vandaag een budget van ongeveer € 5.500 nodig, inclusief btw, panelen, omvormer en montage. 

Bij Luminus kun je de aankoop financieren met een lening op afbetaling van KBC en Luminus. Nieuwsgierig? Ontdek in enkele minuten de kostprijs van een zonne-installatie bij Luminus. 

Bereken mijn kostprijs

Omdat de regelgeving de laatste jaren meermaals is veranderd, twijfelen sommige mensen aan de rentabiliteit van zonnepanelen. Maar wees gerust, een zonnepaneleninstallatie blijft ook anno 2024 een slimme investering. De kwaliteit wordt steeds beter en ook de prijs daalt. Dit zorgt voor een gemiddelde terugverdientijd van 7 à 10 jaar. Dankzij zonnepanelen word je onafhankelijker van de veranderende energieprijzen, verhoog je de waarde van je woning en draag je bij aan een duurzame toekomst. 

Bereken mijn terugverdientijd

Op dit moment is er enkel in Brussel nog een subsidie voor zonnepanelen in de vorm van groenestroomcertificaten. Dit zijn certificaten die je krijgt voor uw productie, en die je dan kan verkopen aan bijvoorbeeld Luminus. Een gemiddeld gezin krijgt op die manier ongeveer 500 euro per jaar overheidssteun, en dit voor 10 jaar lang.

In Vlaanderen en Wallonië zijn er geen subsidies meer voor zonnepanelen. Subsidies zijn namelijk niet meer nodig om de investering rendabel te maken. 

Als je vandaag zonnepanelen installeert, krijg je automatisch een digitale meter (als je die nog niet hebt). Zo zal je enkel nog betalen voor de elektriciteit (energiekosten, netkosten en taksen) die je nodig hebt wanneer je zonnepanelen niet voldoende produceren. Daarnaast krijg je een vergoeding voor alle overtollige elektriciteit van je zonnepanelen die je niet zelf verbruikt en naar het net gaat. Voor deze injectie betaal je geen taksen of netkosten. Het prosumententarief is niet verschuldigd op nieuwe installaties.

Lees ook: Wat is een energiecontract met injectievergoeding?

Er wordt soms gezegd dat men een vergoeding moet betalen als je zonnepanelen hebt. Maar dit is alleen zo voor mensen met zonnepanelen en een analoge meter. De terugdraaiende teller leidt tot extra kosten om het evenwicht op het net en een vlot energietransport te verzekeren. Deze klanten betalen een prosumententarief aan de netbeheerder voor hun gebruik van het distributieniet. Daarbovenop rekenenen sommige energieleveranciers ook een extra kost aan voor eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Bij Luminus is dit niet het geval.

Wanneer je vandaag zonnepanelen installeert, kan je dus op je beide oren slapen. Dankzij de digitale meter betaal je géén prosumententarief en ook geen extra kost aan sommige energieleveranciers.

Ja, Luminus biedt de mogelijkheid om zonnepanelen op afbetaling te kopen via een energielening van KBC / CBC. De lening is enkel beschikbaar voor klanten die zonnepanelen via onze partners Insaver of Dauvister installeren.

Meer weten? Lees verder op deze pagina.

Technische vragen

Zelfconsumptie, direct verbruik of eigenverbruik slaat op de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken. Hoe meer inspanningen je daarvoor doet, hoe hoger het percentage gelijktijdigheid tussen opwekken en verbruiken. Door je energie meteen te consumeren als de zon schijnt, maak je minder vaak gebruik van het bestaande elektriciteitsnet en betaal je daar dus ook minder voor. 

Zonnepanelen zetten zon om in elektriciteit dankzij zonnecellen. Deze zijn vaak gemaakt van silicium. Wanneer zonlicht op deze zonnecellen valt, worden elektronen in het silicium losgemaakt waardoor er een elektrische stroom ontstaat, gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC) door een omvormer.

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen: glas-glas en glas-folie, blauwe of zwarte zonnepanelen, met een hoger of lager piekvermogen, … Welk type zonnepanelen het best past, hangt volledig af van jouw energiebehoeften.

Een thuisbatterij is een oplossing om je zelfconsumptie te verhogen. Dit is vooral handig voor nieuwe installaties, wanneer je sowieso een digitale meter hebt of laat installeren. Een thuisbatterij slaat de overtollige energie die je niet meteen verbruikt op voor later op de dag. Zo verdubbel je je zelfconsumptie. 

Een thuisbatterij is een meerprijs op je offerte en voor sommigen nog niet rendabel. We raden deze daarom vooral aan als je overdag niet veel thuis bent, zoveel mogelijk van je eigen groene elektriciteit wilt verbruiken of minder afhankelijk wilt zijn van veranderende regelgeving en energieprijzen. 

Je kan de terugverdientijd van je thuisbatterij aanzienlijk verkorten met een slimme sturing. Gecombineerd met een dynamisch tarief zet je je batterij in op de voordeligste momenten. Onze partner in Vlaanderen, Luminus Insaver, biedt dit vandaag al aan. 

Je kan er altijd voor kiezen om eerst in zonnepanelen te investeren en later te herevalueren of een thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie. Bij Luminus zorgen we ervoor dat alle installaties “batterijklaar” zijn met onze hybride omvormers.

Schaduwinval, hellingsgraad, oriëntatie en dakoppervlakte zijn cruciale elementen om te onderzoeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen.  

Staat van het dak 
Bovendien is ook het draagvermogen van je dak relevant, wat vaak vermindert door de jaren heen. Daarnaast spreekt het voor zich dat het dak in goede staat moet zijn. Vermoed je dakschade, lekken of bijvoorbeeld asbest? Dan raden we je aan dit eerst aan te pakken. 

Oriëntatie 
Alle dakoriëntaties tussen helemaal oost- en helemaal westgericht zijn interessant voor zonnepanelen. Zonnepanelen produceren bijvoorbeeld ook elektriciteit wanneer het bewolkt is, zoals in België wel al eens het geval is. Het licht wordt dan verdeeld door de wolken en komt in praktijk van overal. Het rendementsverlies bij niet perfect zuidgerichte installaties blijft daarom ook beperkt. 

Dakbedekking 
Zo goed als elk type dakbedekking (leien, pannen, zink, roofing, …) is geschikt voor zonnepanelen. Bij rieten daken is er een risico op brandgevaar aangezien het onder de panelen heel warm kan worden in de zomer. Deze daken behandelen onze partners niet.  

Platte daken 
Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geplaatst. Je kunt dan zelf de oriëntatie van je zonnepanelen bepalen zodat het rendement optimaal is. Je hoeft je geen zorgen te maken over waterdichtheid, want vandaag wordt er met ballast gewerkt in plaats van dat men gaten in de roofing boort. 

Dit hangt af van twee zaken: het aantal zonnepanelen dat op je dak past en je energieverbruik. De meest optimale opstelling is wanneer je zonnepanelen het volledige verbruik dekken. Extra zonnepanelen produceren wel meer stroom, maar zolang je die niet opslaat in bijvoorbeeld een thuisbatterij, gaat de stroom naar het net. Hier krijg je wel een injectievergoeding voor, maar dit weegt vaak niet op tegen de extra investering. 

Kijk niet alleen naar wat je vandaag verbruikt, maar ook in de toekomst. Een warmtepomp of laadpaal verbruikt namelijk extra elektriciteit. Reken op drie tot zes extra zonnepanelen om je wagen te kunnen opladen met zelfgeproduceerde groene stroom (als je 10.000 tot 15.000 km op jaarbasis aflegt).

Hoewel er meer zonne-energie geproduceerd wordt in de lente- en zomermaanden, zijn zonnepanelen zeker niet nutteloos in de winter. Sommige installaties presteren zelfs beter bij koude temperaturen dan in de hete zomerzon. Bovendien hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig om te presteren, als de lichtsterkte die door de wolken komt, groot genoeg is, brengen ze nog steeds op.

Garantie en onderhoud

Zonnepanelen gaan lang mee: tegenwoordig kunnen we al rekenen op een levensduur van 25 tot 30 jaar. En eigenlijk stoppen ze ook niet met werken. Zonnepanelen verliezen geleidelijk aan vermogen. Dat is normaal en blijft de eerste 20 jaar beperkt, maar op een bepaald moment wordt het verlies te groot, waardoor ze niet meer rendabel zijn. Dan is het tijd om uit te kijken naar een nieuwe installatie.

Met een zonne-installatie heb je recht op drie soorten garanties: 

  • Een productgarantie: van 10 (voor een omvormer) tot 25 jaar (voor zonnepanelen): deze garantie dekt defecten te wijten aan materiaal-en fabricagefouten en garandeert een betrouwbaar en kwalitatief product.  

  • Een vermogensgarantie: zonnepanelen hebben de neiging om door de jaren wat vermogen te verliezen. Daarom ben je bij de meeste fabrikanten gerust met een maximaal vermogensverlies van 15% op 25 jaar. 

  • Een installatiegarantie: de installateurs garanderen een correcte plaatsing. Problemen die optreden als gevolg van de installatie, zijn typisch gedekt tot 2 jaar na de installatie. Zo heb je gemoedsrust, ook na de plaatsing.  

Deze voorwaarden kunnen erg verschillen per producent, dus kijk zeker na op welke belofte je kan rekenen. Bij Luminus reken je op de meest uitgebreide productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van maximaal 13% verlies op 25 jaar.

Door de gladde structuur en de hoge hitteontwikkeling zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend. Toch blijkt dat vervuiling jaarlijks 2 tot 5% minder rendement veroorzaakt, afhankelijk van luchtvervuiling, bomen, enz. Als je in een omgeving woont met veel bomen of vervuiling, raden we aan om een tweejaarlijkse poetsbeurt te doen. Dat kan best met lauw water en een specifiek schoonmaakmiddel voor zonnepanelen. Gebruik zeker geen allesreiniger, schuurmiddelen of hogedrukreiniger. En bovenal: zorg voor voldoende beveiliging wanneer je op het dak klimt! Je kan het ook overlaten aan een expert. 

Klaar om zelf je groene elektriciteit te produceren met zonnepanelen?

Vraag een gratis offerte