Rendement zonnepanelen

Wat is het werkelijke rendement van zonnepanelen in 2023 in Vlaanderen?

Investeren in zonnepanelen? Ook in 2023 nog steeds een goede keuze!
Bereken je rendement

Zijn zonnepanelen in 2023 rendabel? Kort gezegd is het antwoord: ja. Zonnepanelen blijven rendabel, ook na de afschaffing van de terugdraaiende teller. De kostprijs van zonnepanelen daalt en de Vlaamse Overheid biedt interessante premies.

Welke opbrengst of rendement kan je dan concreet verwachten van zonnepanelen?

Een gemiddeld gezin heeft na 5 jaar hun zonnepaneleninstallatie terugverdiend. De winst na 25 jaar – de totale geschatte levensduur van een zonnepaneleninstallatie - bedraagt € 33.650. In % uitgedrukt bedraagt het rendement van zonnepanelen gemiddeld 20% - dat is veel meer dan een gemiddeld spaarboekje.

Hoeveel brengen mijn zonnepanelen op per dag, maand en jaar?

In België kan je per jaar rekenen op een opbrengst van je zonnepanelen van 0,85 x het maximaal vermogen van je zonnepanelen. Voor een installatie van 4.000 Wp is dat dus 4.000 x 0,85 = 3.400 kWh. 

De gemiddelde dagopbrengst van zonnepanelen wordt berekend door deze jaaropbrengst te delen door 365 dagen. Voor onze installatie van 3.700 Wp is de dagopbrengst dus 3.400 / 365 = 9,32 kWh. Maar dat getal fluctueert uiteraard op basis van het weer en de stand van de zon. Sommige omvormers, zoals Huawei, hebben een app waarmee je in real time inzicht krijgt in de dagelijkse opbrengst van je zonnepanelen.

Welke opbrengst kan je dan verwachten van zonnepanelen per maand? Gemiddeld is dat 262 kWh, maar ook hier moeten we rekening houden met de seizoenen. In december en januari mag je rekenen op ongeveer 100 kWh per maand, in mei en juni is dat gemiddeld meer dan 400 kWh. Merkwaardig genoeg is niet de zomer, maar de lente de beste periode voor je zonnepanelen. De zon staat dan in een ideale hoek en het is nog niet te warm, waardoor de elektrische geleiding optimaal kan verlopen.

Hieronder vind je het jaaroverzicht van de opbrengst van zonnepanelen:

Luminus jaaroverzicht opbrengst zonnepanelen.
Bron : Milieu Centraal en Siderea
Luminus jaaroverzicht rendement zonnepanelen kWh.
Bron : Milieu Centraal en Siderea

Bereken het rendement van jouw zonnepanelen online.

Benieuwd hoeveel rendement of opbrengst je kan verwachten van zonnepanelen op jouw dak? Beantwoord enkele vragen over je dak en je verbruik en kom te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je installatie kost en wanneer je ze hebt terugverdient.

Naar de zonnepanelencalculator

Rekenvoorbeeld rendement van zonnepanelen voor een gemiddeld gezin

Wat is het rendement van zonnepanelen voor een gemiddeld gezin van 4 personen? We maakten de berekening voor het gezin van Jozef en Maaike uit Merelbeke. Ze hebben 2 kinderen en plaatsten een installatie van 4.100 Wp of 10 panelen, voor een kostprijs van € 6.847. Van de Vlaamse Overheid kreeg het gezin een premie van € 608, wat de totale kost op € 6.239 terugbracht.

Dankzij hun energietarief met injectievergoeding bespaart het gezin jaarlijks ongeveer € 580 op hun energiefactuur en krijgen ze een vergoeding van ongeveer € 645 voor hun overtollige energie. Dit levert hen een terugverdientijd van de zonnepanelen van 5 jaar op. Deze terugverdientijd kunnen Jozef en Maaike nog inkorten door hun zelfconsumptie op te krikken van 30% naar bijvoorbeeld 40-50%, door bijvoorbeeld meer stroom te verbruiken wanneer de zon schijnt.

Rendement zonnepanelen voor een gemiddeld gezin
Kostprijs € 6.847
Premie € 608
Kost € 6.239
Besparing per jaar € 580
Vergoeding geïnjecteerde energie € 645
Terugverdientijd 5 jaar
Totale winst na 25 jaar € 34.130
Rendement 20%

Welke zonnepanelen hebben het hoogste rendement per m²?

 
Zwarte zonnepanelen zien er mooier uit dan blauwe en hebben een hoger rendement.

Investeer je het best in zwarte (polykristallijne) zonnepanelen of in blauwe (monokristallijne) panelen? Tegenwoordig worden zo goed als alleen nog zwarte, monokristallijne zonnepanelen aangeboden. Dat heeft verschillende redenen:

  • Zwarte zonnepanelen zien er mooier uit. Dat komt omdat de kristalvlakken allemaal dezelfde kant op staan, waardoor je geen lijntjes tussen de zonnecellen ziet. Bij full black panelen is ook de onderkant van het paneel zwart. Als esthetiek voor jou belangrijk is, ga je best voor zwart.
  • Zwarte zonnepanelen zijn iets duurder in aankoop dan blauwe zonnepanelen, maar ze hebben een hogere opbrengst (tot 400 Wp of hoger) dan blauwe (300 Wp). Door hun zwarte kleur warmen ze weliswaar meer op, wat een negatieve impact heeft op de opbrengst tijdens warme zomermaanden. Maar dat verlies wordt gecompenseerd doordat zwarte zonnepanelen bij bewolkt weer meer energie produceren dan blauwe panelen. Ons installatiebedrijf Insaver biedt zwarte panelen aan van de merken Hyundai en DMEGC.

Hoeveel produceren beide soorten zonnepanelen dan per m²? Om dat te berekenen moeten we opnieuw het Wp van het zonnepaneel vermenigvuldigen met de omgevingsfactor voor België (0,85) en dan delen door de oppervlakte: één paneel is 1,937 m² groot.

Zwarte monokristallijne zonnepanelen van 400 Wp produceren 0,85 x 400 / 1,937 m² = 176k Wh per m².
Blauwe polykristallijne zonnepanelen van 300 Wp produceren 0,85 x 300 / 1,937 m² = 132 kWh per m².

Het verschil tussen zwarte en blauwe panelen leggen we hier verder uit.

Vraag een vrijblijvende offerte

In welke hoek en windrichting positioneer ik mijn zonnepanelen voor het beste rendement?

Dankzij de technologische vooruitgang capteren zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht. Zo leveren ze ook energie als ze in een minder ideale hellingshoek of oriëntatie liggen.

Volledig zuidelijk geörienteerde daken zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Maar ook daken met een andere oriëntatie blijven rendabel:


  • Zonnepanelen op zuidwestelijk of zuidoostelijk gerichte daken wekken zo’n 10% minder op dan op zuidelijk gerichte daken.
  • Volledig oostgerichte of westgerichte zonnepanelen wekken tot 20% minder energie op.
  • Zonnepanelen op een noordgericht dak raden we af.

Een hellingsgraad tussen 30° en 40° zorgt voor het meest optimale rendement. Zit je met een hellingshoek van 20° of 50°, dan daalt de opbrengst van je zonnepanelen met zo’n 10%. Horizontaal dak? Dat is geen probleem. Op een plat dak worden zonnepanelen met behulp van een frame in de juiste hoek gelegd. 

Onze calculator houdt rekening met zowel de hellingshoek als de oriëntatie van je dak.

Bereken snel zelf hoe rendabel panelen zijn voor jouw dak.
Dankzij de technologische vooruitgang capteren zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht. Zo leveren ze ook energie als ze in een minder ideale hellingshoek of oriëntatie liggen.

Hoeveel brengen mijn zonnepanelen op in de zomer & winter?

 
Wat is het werkelijke rendement van zonnepanelen in 2023? - Hoeveel brengen mijn zonnepanelen op in de zomer & winter?

Zonnepanelen brengen niet het hele jaar door evenveel op. Je zou denken dat de piek van het rendement van zonnepanelen in de zomer ligt, maar eigenlijk zijn zonnepanelen het meest rendabel in de lente. Teveel warmte is immers niet goed voor de werking. In de lente staat de zon in een ideale hoek en is het nog niet te warm.

Maar ook in de herfst en winter geniet je nog steeds van de energie van je zonnepanelen. Vanaf november zakt het rendement een stuk, om dan vanaf maart terug te stijgen.

De nieuwste generatie monokristallijne zonnepanelen leveren ook energie op bewolkte dagen. Dat komt omdat ze ook gefilterd licht kunnen capteren. De opbrengst is niet optimaal, maar is er wel.

Zonnepanelen vergelijken: Welke zonnepanelen passen bij je?

Om te weten welke zonnepanelen je nu best kiest voor het hoogste rendement neem je best contact op met een expert. Die vertelt je hoeveel panelen van welk type je nodig hebt voor jouw situatie, rekening houdende met grootte, ligging, oriëntatie, hellingshoek en bedekking van jouw dak.
Onze experts komen gratis en vrijblijvend langs

Lees meer over zonnepanelen