De thuisbatterijen van Luminus. Word nog onafhankelijker van het elektriciteitsnet.

De thuisbatterijen van Luminus

Wil je nog meer onafhankelijkheid van de veranderende energieprijzen? Met een thuisbatterij haal je het maximum uit je zonnepanelen.
Vraag een offerte

Word nog onafhankelijker van het elektriciteitsnet

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, kan best zoveel mogelijk energie verbruiken terwijl de zon schijnt. Maar dat is niet evident: een gemiddeld gezin heeft een zelfconsumptie van 30%. Dit betekent dat 30% van je verbruik komt van je zonnnepanelen.

Je kan je zelfconsumptie drastisch verhogen dankzij een thuisbatterij. Hiermee sla je je zelfgeproduceerde elektriciteit overdag op om ’s avonds te gebruiken. Met een thuisbatterij bereik je 60-70% zelfconsumptie, een verdubbeling ten op zichte van het gemiddelde.

Een slimme batterij gaat nog een stapje verder. De slimme sturing zorgt ervoor dat je de investering nog sneller terugverdient. Hoe? Je eigen zonneproductie wordt slim opgeslagen en de overige elektriciteit, die je nog nodig hebt, wordt aan het meest voordelige tarief van het elektriciteitsnet net gehaald.  

Haal 3 keer voordeel uit je thuisbatterij

 • Verhoog je zelfconsumptie door je opgewekte energie niet terug op het net te zetten, maar te verbruiken op een later moment.
 • Word onafhankelijker van het elektriciteitsnet en het energiebeleid van de overheid.
 • Vlak elektriciteitspieken af en stuur en verdeel je verbruik beter.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Vraag online advies en een offerte

NIEUW! Optimaliseer je verbruik nog meer met een slimme batterij

De slimme sturing zorgt ervoor dat jouw batterij op de economisch meest interessante momenten ingezet wordt, rekening houdend met je gewoonten en de productie van je zonnepanelen. Zo beperk je stroompieken en injecteer je stroom aan voordelige prijzen, zonder je gedrag aan te hoeven passen. Zelfs je elektrische wagen slim opladen wordt zo mogelijk gemaakt. Besparen gaat vanzelf!

Let op: de slimme sturing wordt momenteel enkel geplaatst in combinatie met een nieuwe thuisbatterij van onze dochteronderneming Insaver.

Vraag een offerte voor een (slimme) thuisbatterij

Thuisbatterijen? Zo maakt Luminus vier keer het verschil voor jou.

5 sterrenservice

Helder advies, 100% op maat

We gebruiken onze jarenlange expertise om samen de meest geschikte installatie voor je situatie te kiezen.

Luminus vakmannen

Maximaal rendement

Combineer je batterij met onze slimme sturing om je energiefactuur maximaal te verlagen. Ook slim laden wordt zo mogelijk.

Normen brandveiligheid

Wees gerust

Je thuisbatterijen worden veilig geplaatst door erkende vakmensen, en ze voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Kwaliteitsvolle service

Als onderdeel van de Luminus-groep staan onze installateurs altijd klaar om eventuele technische problemen op te lossen.

De batterijoplossingen van Luminus

Huawei LUNA 2000
 • Plug & play: 5 tot 30 kWh bruikbare opslagcapaciteit
 • Uitbreidbaar
 • Afmetingen voor de batterij van 5 kWh: 670 x 600 x 150 mm
 • Gewicht: 63,8 tot 163,8 kg
 • Omvormer: Huawei
 • 10 jaar productgarantie
 • Optimale communicatie tussen omvormer en batterij, beiden van Huawei
Slimme sturing
 • Slimme module gekoppeld aan je thuisbatterij
 • Verlaagt je stroompieken
 • Zet je batterij in op de economisch meest interessante momenten
 • Slim laden: plant je laadsessie in op het goedkoopste moment afhankelijk van je energietarief, zonnepanelen en capaciteitstarief
 • Toegang tot online monitoring platform
 • Momenteel enkel beschikbaar in combinatie met een nieuwe thuisbatterij van onze lokale installateur Insaver

Batterijen - Vraag en antwoord


Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan kan je opteren voor het nettarief in plaats van het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal je als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Om het maximale uit de slimme sturing halen is het interessanter om over te gaan naar een dynamisch contract. Zo kan je stroom injecteren of opslaan op de meest interessante momenten. Hierdoor ga je extra besparen op je energiefactuur.

Zowel een gewone thuisbatterij als eentje met slimme sturing kan geen klein huishoudelijk elektro aansturen. Bij een slimme batterij is dit ook niet nodig, aangezien de slimme sturing ervoor zorgt dat de energie die je verbruikt altijd de goedkoopst mogelijke is.

Sinds 1 november 2021 betaal je in Brussel de energiekost, netkosten en taksen voor het volledige verbruik dat je werkelijk afneemt van het net. Je krijgt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert op het net, maar die is lager dan de kost om elektriciteit af te nemen. Het is daarom aangewezen om je zelfconsumptie zoveel mogelijk te verhogen, en dat kan met behulp van een thuisbatterij. De terugverdientijd varieert en hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, enzovoort. Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaringsdeskundigen.

Wallonië houdt voorlopig vast aan de terugdraaiende teller. Hiermee wordt de productie en de consumptie doorheen het jaar gecompenseerd. We raden de aankoop van een thuisbatterij daarom af in Wallonië aangezien het voordeel minder groot is.

Heb je een analoge meter, dan kan je ervoor kiezen om over te stappen naar het nettarief werkelijke afname. Je betaalt dan geen prosumententarief, maar alleen nog wat je werkelijk verbruikt van het net. Dat verbruik zal met de batterij sterk verminderen en zo kan de thuisbatterij een rendabele investering worden. 
Heb je een digitale meter,
dan draait je teller niet terug en is het aangewezen om je zelfverbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dit kan met behulp van een thuisbatterij. De terugverdientijd varieert en hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort. Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaringsdeskundigen. Of gebruik de simulator van de Vlaamse Overheid.

 

Andere services van Luminus

Luminus Zonnepanelen

Homemade energie met de zonnepanelen van Luminus

Dankzij de zonnepanelen van Luminus produceer je je eigen groene energie. 

 • Een bijzonder rendabele investering
 • Meer vrijheid en autonomie in energie
 • Verhoog de waarde van je woning
 • Investeer in je eigen groene toekomst, maar ook in die van je kinderen
   
Luminus Elektrische Mobiliteit

De toekomst van mobiliteit is elektrisch!

Luminus biedt je verschillende laadoplossingen en ondersteunende diensten aan voor elektrisch rijden:

 • Laadoplossingen voor thuis, onderweg en op het werk
 • Een laadpas met toegang tot duizenden laadpalen in 25 landen
 • Exclusief bij bepaalde tarieven: de Touring EV booster assistance. Als je jouw batterij leeg rijdt kan je rekenen op de snelle bijstand van Touring.
Luminus Dringende Herstelling

24/24 en 7/7 bijstand

Panne of defect? Je krijgt een gratis telefonische diagnose van een van onze specialisten in zonnepanelen. Indien nodig sturen we een erkend technicus ter plaatse.

 • 24/7 bereikbaar
 • Gratis indien je Luminus-klant bent voor elektriciteit en/of gas
 • Door erkende specialisten en technici

Lees meer over thuisbatterij systemen