Het capaciteitstarief bij Luminus: welke toestellen zorgen voor hoge verbruikspieken?

Wie een gemiddeld verbruik heeft met enkel de gebruikelijke huishoudtoestellen hoeft zijn gedrag niet drastisch aan te passen. Ook als je meerdere van die toestellen tegelijkertijd inschakelt, zoals een vaatwasser, wasmachine en droogkast, heeft het capaciteitstarief een beperkte impact. Deze toestellen verbruiken immers veel, maar dat verbruik wordt verspreid over verschillende uren. Ook het gebruik van een strijkijzer of een stofzuiger hoef je niet te spreiden: je spaart er jaarlijks hooguit enkele euro’s mee uit. 

Je toestel met het hoogste piekverbruik is misschien wel je inductie- of keramische kookplaat. Koken doe je dus best niet terwijl je droogkast draait, bijvoorbeeld. Combineren met TV of radio kan wel. Een waterkoker is ook een hoge “piekverbruiker”, maar werkt doorgaans maar enkele minuten. Verspreid over een kwartier telt hij dus maar voor een vijfde mee in het kwartierverbruik.

Wat met hoge verbruikers, zoals een airco, een warmtepomp of een elektrische boiler? Die laat je best alleen draaien wanneer andere toestellen uit staan. Je kan ook overwegen om ze slim aan te sturen. Of je kan zonnepannelen, al dan niet met een thuisbatterij, aanschaffen om je pieken af te vlakken. Je elektrische wagen laad je ook best ’s nachts op en met een beperkte laadsnelheid.
 

Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen


De mogelijkheden voor facturen en betalingen

zelf raadplegen? Het kan!

Bekijk het hier

Geen antwoord gevonden op je vraag?
Kies één van de contactmogelijkheden.

De knop "Start de chat" verschijnt zodra een een medewerker beschikbaar is. 

De chat is beschikbaar tijdens de openingsuren van de klantendienst: 
Ma.-vr.: 8u00 - 18u00.

Onze residentiële klantendienst is bereikbaar
op het nummer 078 150 210 (zonaal tarief)

Maandag - Vrijdag: 08 uur tot 18 uur

Tip: houd een factuur met uw klantgegevens bij de hand.