Hulp en ondersteuning

Een warmtepomp?

Voor élk type woning de geschikte oplossing om ecologisch en voordelig te verwarmen.
Ontdek onze warmtepompen

Wat wil je graag weten over warmtepompen?

 

Een warmtepomp, daarmee kies je voor een toekomstgerichte verwarming van je woning. Duurzaam, efficiënt én kostenbesparend. Je maakt je woning future-proof en je bent klaar voor de nieuwste energienormen.

En: je bent verzekerd van het hoogste niveau van comfort en technologie.

Wat wil je graag weten over warmtepompen?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp? Een offerte op maat aanvragen?

Waarom overstappen op een warmtepomp?

Competitieve tarieven

Een warmtepomp is een goede investering

Met een warmtepomp voldoe je aan toekomstige Belgische en Europese normen rond het afbouwen van fossiele brandstoffen. Je verhoogt nu ook al de waarde van je woning én je verbetert het EPC (energieprestatie). Een warmtepomp heeft bovendien een lange levensduur van zo’n 20 jaar. Ook niet onbelangrijk: met de toekomstige regels ga je dankzij een warmtepomp aanzienlijk besparen op je energiefactuur.

Een warmtepomp is beter voor het milieu

Een warmtepomp stoot 80% minder CO2 uit dan een centrale verwarming (gas/mazout). In combinatie met zonnepanelen verlaag je je ecologische voetafdruk én je energiefactuur.

Warmtepompen geven je recht op premies

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië krijg je premies voor je warmtepomp of warmtepompboiler. Meer info over de hoogte van de premies vind je hier.

Ideaal in combinatie met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan zet je waarschijnlijk veel energie terug op het elektriciteitsnet. Met een warmtepomp gebruik je deze energie voor je eigen verwarming en warm water. Je verkleint je ecologische voetdruk zo nog meer. En je verhoogt je zelfconsumptie, dus dubbele winst.

Een warmtepomp: check deze vereisten

 

Voor de installatie van een warmtepomp moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:


  • Je moet eigenaar zijn van de woning (of toestemming hebben van de eigenaar)

  • Er is een buitenruimte nodig van 1 op 2 meter voor de buitenunit

  • Binnen moet je een technische ruimte voorzien van 1 op 2 meter (minimumhoogte van 1,8 meter) om de binnenunit en het warmwatervat te installeren. Heb je al een ruimte voor je centrale verwarming? Dan kan je de nieuwe unit daar laten installeren.

  • Je woning moet voldoende geïsoleerd zijn: minimaal een geïsoleerd dak en ramen met dubbele beglazing.

Wil je weten hoe een warmtepomp precies werkt?


We leggen het je uit in dit artikel

Heb je nog vragen?


Neem een kijkje tussen onze FAQ’s

Een warmtepomp voor elk type situatie

Luminus biedt kwalitatieve warmtepompen aan van bekende merken, geselecteerd door onze warmtepompexperten. Een gecertificeerde installateur zorgt voor de perfecte installatie van je warmtepomp. We stellen 3 oplossingen voor, voor elk type woning, oud of nieuw. Ze worden gemakkelijk geïnstalleerd, zonder ingrijpende graafwerken.


Lucht/water-warmtepomp

Deze warmtepomp is ideaal voor woningen die op z’n minst dakisolatie en dubbele beglazing hebben.

Het is de perfecte vervanging van je verwarming op gas of mazout. Vloerverwarming is niet nodig, dit type warmtepomp werkt ook met je bestaande radiatorenMaar wel op voorwaarde dat er voldoende aanwezig zijn in de woning en ze voldoende groot zijn.


Hybride warmtepomp

Deze oplossing combineert 2 technologieën: een condenserende gas- of mazoutketel en een warmtepomp.

Deze twee werken samen om je woning en je sanitair water te verwarmen. Het is de aanbevolen combinatie voor (grote) huizen met een slechte isolatie. Als je in de toekomst beter geïsoleerd hebt en volledig wil overschakelen op de warmtepomp, kan je je klassieke cv-ketel gewoon laten loskoppelen.

We nemen deze mogelijkheid steeds mee in onze berekeningen zodat jouw oplossing future-proof is.


Lucht/lucht-warmtepomp

(met optionele warmtepompboiler)

Deze warmtepomp is de ideale vervanging van een elektrisch verwarmingssysteem (bv. accumulatiekachels in combinatie met een elektrische warmwaterboiler).

De lucht/lucht-warmtepomp verwarmt de woning zeer energiezuinig, maar kan deze ook koelen (handig voor op warme zomerdagen!). Deze oplossing wordt optioneel aangeboden in combinatie met een warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen. Een warmtepompboiler verbruikt 4 keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler.

Ook voor appartementen is dit een zeer interessante formule.

Waarom vertrouw je op Luminus voor je warmtepomp?

Je krijgt een persoonlijke adviseur

Een persoonlijke warmtepompadviseur van Luminus begeleidt je bij elke stap: van het eerste contact tot de aanschaf van een warmtepomp, de installatie én het gebruik. Je krijgt deskundig advies voor, tijdens en na de installatie. Je adviseur is altijd beschikbaar om je vragen te beantwoorden. Ook in geval van storingen of problemen is dit je eerste aanspreekpunt.

Je geniet tot 10 jaar garantie

Luminus geeft je tot 10 jaar garantie op je warmtepomp. Dat is tot 8 jaar langer dan bij de meeste aanbieders.

Luminus vakmannen

Je rekent op lokale installateurs

Luminus is een betrouwbare partner voor warmtepompen. We werken ook enkel met de beste lokale installateurs uit jouw regio. We hebben deze partners geselecteerd na een grondige analyse.

Een goede prijs-kwaliteitverhouding

Luminus biedt warmtepompen aan van zeer hoge kwaliteit met een glasheldere en scherpe prijs. Op basis van jouw persoonlijke situatie selecteert Luminus het merk en type warmtepomp dat het beste bij jouw situatie past. Bovendien kan je hiervoor via Luminus een lening op afbetaling met 0% rente afsluiten bij KBC*.

*Let op. Geld lenen kost ook geld.

Je warmtepomp met een lening op afbetaling

Bij Luminus bieden we je een financieringsoplossing aan van 0%, zodat je je warmtepomp op je eigen tempo en zonder zorgen kunt betalen. Zo kan je via Luminus kiezen voor een energielening van KBC . Met zo’n lening op afbetaling van KBC verlaag je je energiekosten én hou je je budget onder controle.

Ontdek meer over deze lening

1, 2, 3 … geïnstalleerd

 

Stap 1

Overleg met een expert

Heb je interesse, maak dan een afspraak voor een telefonisch overleg met je persoonlijke Luminus warmtepompadviseur op een door jou gekozen tijdstip.
Hij of zij bekijkt samen met jou wat je nodig hebt en zorgt voor een meer gedetailleerde prijsinschatting en voorstel van type en merk warmtepomp.

Stap 2

Bezoek van onze lokale installateur en definitieve offerte

Tijdens een bezoek bij je thuis bekijkt onze installateur je woning in detail. Op basis hiervan krijg je een definitieve offerte.

Stap 3

Professionele installatie van je warmtepomp

We werken enkel samen met erkende en gecertificeerde installateurs. Zo ben je zeker dat de installatie vlekkeloos verloopt.

Luminus werkt samen met de beste merken

   

     

Heb je nog een vraag?
Het antwoord vind je hier misschien al.

 
  • Hoe werkt een warmtepomp?

    Een warmtepomp werkt heel eenvoudig. De thermische energie die aan de natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken, wordt onttrokken en afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoe verloopt de installatie procedure van een warmtepomp?

    Na een technisch bezoek van de installateur om alle specificaties van de installatie te krijgen, zoals de locatie van de warmtepomp en de lengte van de buizen voor de aansluiting, wordt de installatie ingepland. De installatie zelf duurt ongeveer twee dagen waarbij twee techniekers langskomen om stapsgewijs de installatie te voltooien. Eerst worden de ruimtes van de binnen- en buitenunit voorbereid op de installatie en de aansluitingen. Hierbij vinden mogelijks boringen plaats voor buizen met koelmiddel, water en/of luchtcirculatie (afhankelijk van het type warmtepomp). Vervolgens worden de binnen- en/of buitenunits geïnstalleerd en aangesloten op de bestaande systemen. Uiteindelijk vindt de inbedrijfstelling plaats en is de warmtepomp klaar voor gebruik!

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Ik heb een probleem met mijn warmtepomp. Wat nu? Wie contacteer ik?

    Je persoonlijke Luminus expert staat voor je klaar! Je kan hem of haar steeds bereiken tijdens de kantooruren via het directe telefoonnummer of e-mailadres dat we je bezorgden of je vult het contactformulier in.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Heb ik vloerverwarming nodig voor een warmtepomp?

    Nee, een warmtepomp werkt ook met andere verwarmingssystemen zoals radiatoren en convectoren.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Maakt een warmtepomp veel geluid? Zal ik mijn buren niet storen?

    Gemiddeld genomen maakt een warmtepomp beperkt geluid. Het verschilt van model tot model, maar doorgaans produceert een buitenunit 40 à 50 dB.  Het geluid is dus vergelijkbaar met dat van een koelkast. Als het buiten kouder wordt, zal dit geluid tijdens de werking toenemen. Je zult het geluid binnenshuis echter niet horen en ook je buren zullen er geen last van hebben.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoeveel kost een warmtepomp?

    Dit hangt af van een aantal factoren: Bijv het vermogen: hoe groter de ruimte of hoe slechter geïsoleerd, hoe meer vermogen de warmtepomp nodig heeft en hoe hoger de prijs. Extra componenten zoals een buffervat, een extra pomp, een 2de circuit … kunnen de prijs van een warmtepomp ook verhogen. Het is steeds aangeraden om hiervoor een persoonlijk gesprek te vragen zodat we uw vereisten en situatie nauwkeurig in kaart kunnen brengen.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoeveel verbruikt een warmtepomp? Zal ik ermee besparen?

    Een warmtepomp heeft een gemiddeld rendement van 400%. Dit wil zeggen dat voor elke vier eenheden energie die de warmtepomp in je woning levert,  er drie 'gratis' uit de lucht komen en maar één van het elektriciteitsnet. Gemiddeld verbruikt een warmtepomp (afhankelijk van de situatie) ongeveer 5000 kWh per jaar. Of je hiermee bespaart in vergelijking met gas of stookolie (gemiddeld 20.000 kWh) is sterk afhankelijk van de tarieven van beide brandstoffen in vergelijking met de tarieven voor elektriciteit. 

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Werkt een warmtepomp ook als het erg koud is? Als het vriest?

    Warmtepompen werken efficiënter als het warmer is, wat betekent dat ze wat harder moeten werken als het koud is. De warmtepompen die wij kunnen aanbieden werken echter nog steeds effectief bij -25°C. Het mag dan ook niet verbazen dat Zweden, met zijn ijzige winters, een van de grootste gebruikers van warmtepompen in Europa is.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp? Heb ik gedurende de installatie geen verwarming of warm water?

    Dit hangt een beetje af van uw persoonlijke situatie, maar reken gemiddeld op 2 à 3 dagen. Gedurende deze installatie periode moet je er inderdaad rekening mee houden dat er geen verwarming of warm water zal zijn.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Werkt een warmtepomp samen met mijn zonnepannelen en/of thuisbatterij?

    Ga voor een volledig duurzame verwarmingsinstallatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Die kunnen een deel van de elektriciteit leveren die je warmtepomp nodig heeft om je huis te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Met een thuisbatterij kan je warmtepomp de opgeslagen elektriciteit 's avonds en 's nachts gebruiken.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Wie is mijn eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen over mijn warmtepomp?

    Jouw persoonlijke Luminus adviseur blijft ook jouw aanspreekpunt na de installatie, bijvoorbeeld bij vragen of problemen. Zijn gegevens worden steeds meegegeven in de emails die je ontving. Je kan ook altijd het contactformulier invullen.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Met welke techniekers werken jullie samen?

    De techniekers zijn zelfstandigen die door Luminus werden geselecteerd na een grondig proces. Uiteraard voldoen ze aan alle wettelijke vereisten. Daarnaast werden ze geselecteerd op basis van hun ervaring, de goede relatie met de fabrikanten, en hun regio. Zo kan je steeds een beroep  doen op een kwalitatieve, lokale installateur die zijn klanten kent.  

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Met welke merken en fabrikanten werken jullie samen?

    Een warmtepomp is een grote investering, dus we werken alleen samen met de beste merken: Mitsubshi Electric, Viessmann en Vaillant.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Waar installeren jullie warmtepompen?

    Overal in België.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Wat zit er in de prijs van de installatie inbegrepen?

    Warmtepomp, installatie, vervoer, indienststelling, gratis service tijdens 1ste jaar

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Moet ik klant zijn bij Luminus (of blijven) voor mijn energiecontract als ik een warmtepomp van Luminus laat installeren?

    Neen, dit is geen vereiste.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • In welke situatie is een warmtepomp niet geschikt?

    Woningen zonder dak (of zoldervloer) isolatie en met enkele beglazing zijn niet geschikt voor een warmtepomp. Investeer eerst in dakisolatie en hoogrendements -of driedubbele beglazing. Overweeg ook om in de mate van het mogelijke de muren te isoleren. Zeker voor woningen met een spouwmuur is dit een eenvoudige, relatief bescheiden maar zeer rendabele investering.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Zijn er premies voor een warmtepomp?
    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Moet ik mijn radiatoren vervangen?

    In sommige gevallen raden we aan om grotere radiatoren te installeren. Als je oude of enkelpaneelradiatoren hebt, moet je je radiatoren misschien vervangen door radiatoren met dubbele of driedubbele panelen om de oppervlakte van het warmteafgiftesysteem te vergroten zodat je warmtepomp efficiënter kan werken en dus de gebruikskosten verlagen.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoe lang is de garantie op een warmtepomp?

    Al onze warmtepompen hebben een fabrieksgarantie tot 5 jaar. 

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Heb ik een bouwvergunning nodig voor de installatie van een warmtepomp?

    Luminus installeert uitsluitend luchtwarmtepompen (zij halen de warmte uit de omgevingslucht via een compacte buitenunit, pompen die naar een hoger niveau en vervolgens naar binnen in de woning), wat betekent dat er geen boringen of graafwerken nodig zijn en dus ook geen bouwvergunning.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoeveel onderhoud heeft een warmtepomp nodig?

    Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, hebben warmtepompen eigenlijk heel weinig onderhoud nodig - vaak veel minder dan een traditioneel verwarmingssysteem. Afhankelijk van het model gaan ze minstens 20 jaar mee en er zijn meestal geen vervangende onderdelen nodig tijdens hun levensduur. Een snelle jaarlijkse onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat het systeem nog vele jaren probleemloos werkt.

    En voor extra zekerheid hebben de warmtepompen van Luminus tot 5 jaar garantie en een eerste gratis interventie mocht dit nodig zijn.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoeveel ruimte heb ik buiten nodig voor de installatie van een warmtepomp?

    Luminus installeert enkel luchtwarmtepompen en die zijn veel compacter dan grondwarmtepompen . Als je genoeg buitenruimte hebt voor twee wasmachines naast elkaar, is er ruimte voor een luchtwarmtepomp. 

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen

Lees meer over warmtepompen