Hulp en ondersteuning

Een warmtepomp?

Voor élk type woning de geschikte oplossing om ecologisch en voordelig te verwarmen.
Ontdek onze warmtepompen

Wat wil je graag weten over warmtepompen?

 

Een warmtepomp, daarmee kies je voor een toekomstgerichte verwarming van je woning. Duurzaam, efficiënt én kostenbesparend. Je maakt je woning future-proof en je bent klaar voor de nieuwste energienormen.

En: je bent verzekerd van het hoogste niveau van comfort en technologie.

Een offerte op maat aanvragen?

Waarom overstappen op een warmtepomp?

Competitieve tarieven

Een warmtepomp is een goede investering

Met een warmtepomp voldoe je aan toekomstige Belgische en Europese normen rond het afbouwen van fossiele brandstoffen. Je verhoogt nu ook al de waarde van je woning én je verbetert het EPC (energieprestatie). Een warmtepomp heeft bovendien een lange levensduur van zo’n 20 jaar. Ook niet onbelangrijk: met de toekomstige regels ga je dankzij een warmtepomp aanzienlijk besparen op je energiefactuur.

Een warmtepomp is beter voor het milieu

Een warmtepomp stoot 80% minder CO2 uit dan een centrale verwarming (gas/mazout). In combinatie met zonnepanelen verlaag je je ecologische voetafdruk én je energiefactuur.

Warmtepompen geven je recht op premies

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië krijg je premies voor je warmtepomp of warmtepompboiler. Meer info over de hoogte van de premies vind je hier.

Ideaal in combinatie met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan zet je waarschijnlijk veel energie terug op het elektriciteitsnet. Met een warmtepomp gebruik je deze energie voor je eigen verwarming en warm water. Je verkleint je ecologische voetdruk zo nog meer. En je verhoogt je zelfconsumptie, dus dubbele winst.

Een warmtepomp: check deze vereisten

 

Voor de installatie van een warmtepomp moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:


  • Je moet eigenaar zijn van de woning (of toestemming hebben van de eigenaar)

  • Er is een buitenruimte nodig van 1 op 2 meter voor de buitenunit

  • Binnen moet je een technische ruimte voorzien van 1 op 2 meter (minimumhoogte van 1,8 meter) om de binnenunit en het warmwatervat te installeren. Heb je al een ruimte voor je centrale verwarming? Dan kan je de nieuwe unit daar laten installeren.

  • Je woning moet voldoende geïsoleerd zijn: minimaal een geïsoleerd dak en ramen met dubbele beglazing.

Wil je weten hoe een warmtepomp precies werkt?


We leggen het je uit in dit artikel

Heb je nog vragen?


Neem een kijkje tussen onze FAQ’s

Een warmtepomp voor elk type situatie

Luminus biedt kwalitatieve warmtepompen aan van bekende merken, geselecteerd door onze warmtepompexperten. Een gecertificeerde installateur zorgt voor de perfecte installatie van je warmtepomp. We stellen 3 oplossingen voor, voor elk type woning, oud of nieuw. Ze worden gemakkelijk geïnstalleerd, zonder ingrijpende graafwerken.


Lucht/water-warmtepomp

Deze warmtepomp is ideaal voor woningen die op z’n minst dakisolatie en dubbele beglazing hebben.

Het is de perfecte vervanging van je verwarming op gas of mazout. Vloerverwarming is niet nodig, dit type warmtepomp werkt ook met je bestaande radiatorenMaar wel op voorwaarde dat er voldoende aanwezig zijn in de woning en ze voldoende groot zijn.


Hybride warmtepomp

Deze oplossing combineert 2 technologieën: een condenserende gas- of mazoutketel en een warmtepomp.

Deze twee werken samen om je woning en je sanitair water te verwarmen. Het is de aanbevolen combinatie voor (grote) huizen met een slechte isolatie. Als je in de toekomst beter geïsoleerd hebt en volledig wil overschakelen op de warmtepomp, kan je je klassieke cv-ketel gewoon laten loskoppelen.

We nemen deze mogelijkheid steeds mee in onze berekeningen zodat jouw oplossing future-proof is.


Lucht/lucht-warmtepomp

(met optionele warmtepompboiler)

Deze warmtepomp is de ideale vervanging van een elektrisch verwarmingssysteem (bv. accumulatiekachels in combinatie met een elektrische warmwaterboiler).

De lucht/lucht-warmtepomp verwarmt de woning zeer energiezuinig, maar kan deze ook koelen (handig voor op warme zomerdagen!). Deze oplossing wordt optioneel aangeboden in combinatie met een warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen.

Een warmtepompboiler verbruikt 4 keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler. Ook voor appartementen is dit een zeer interessante formule.

Waarom vertrouw je op Luminus voor je warmtepomp?

Je krijgt een persoonlijke adviseur

Een persoonlijke adviseur begeleidt je bij elke stap: van het eerste contact tot de aanschaf van een warmtepomp, de installatie én het gebruik. Je krijgt deskundig advies voor, tijdens en na de installatie. Je adviseur is altijd beschikbaar om je vragen te beantwoorden. Ook in geval van storingen of problemen is dit je eerste aanspreekpunt.

Je geniet tot 5 jaar garantie

Luminus geeft je tot 5 jaar garantie op je warmtepomp. Dat is tot 3 jaar langer dan bij de meeste aanbieders.

Luminus vakmannen

Je rekent op lokale installateurs

Luminus is een betrouwbare partner voor warmtepompen. We werken ook enkel met de beste lokale installateurs uit jouw regio. We hebben deze partners geselecteerd na een grondige analyse.

Je krijgt een kwalitatieve warmtepomp

Luminus biedt warmtepompen aan van zeer hoge kwaliteit met een glasheldere en scherpe prijs. Op basis van jouw persoonlijke situatie selecteert Luminus het merk en type warmtepomp dat het beste bij jouw situatie past.

1, 2, 3 … geïnstalleerd

 

Stap 1

Overleg met een expert

Heb je interesse, maak dan een afspraak voor een telefonisch overleg met je persoonlijk adviseur op een door jou gekozen tijdstip.
Hij of zij bekijkt samen met jou wat je nodig hebt en zorgt voor een meer gedetailleerde prijsinschatting en voorstel van type en merk warmtepomp.

Stap 2

Bezoek van onze lokale installateur en definitieve offerte

Tijdens een bezoek bij je thuis bekijkt onze installateur je woning in detail. Op basis hiervan krijg je een definitieve offerte.

Stap 3

Professionele installatie van je warmtepomp

We werken enkel samen met erkende en gecertificeerde installateurs. Zo ben je zeker dat de installatie vlekkeloos verloopt.

Luminus werkt samen met de beste merken

   

Heb je nog een vraag?
Het antwoord vind je hier misschien al.

 

Een warmtepomp werkt heel eenvoudig. De thermische energie die aan de natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken, wordt onttrokken en afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur.

Een warmtepomp verwarmt een ruimte en kan eventueel ook voor sanitair warm water zorgen. Een warmtepomp-boiler zorgt alleen voor sanitair warm water.

Warmtepompen renderen het best in woningen met een lage warmtebehoefte; met andere woorden in woningen die goed geïsoleerd zijn. Ook je installatiekost zal lager liggen. Is je woning niet of slecht geïsoleerd? Investeer dan eerst in een degelijke isolatie.

Vloer- of wandverwarming zijn verwarmingssystemen op lage temperatuur. Je verbruik zal dus aanzienlijk lager liggen dan bij een klassiek verwarmingssysteem. Ter vergelijking: bij klassieke radiatoren moet het water opgewarmd worden tot 55°C, bij vloer- of wandverwarming is dat slechts 35°C.

Is dat soort verwarming (nog) geen optie, dan kan je bij wijze van alternatief overschakelen op overgedimensioneerde radiatoren of op ventiloconvectoren (verwarmingstoestellen die beter en sneller verwarmen met water van lage temperatuur).

Een constante temperatuur is best. Door ‘s nachts de temperatuur sterk te laten zakken zal de warmtepomp ‘s morgens harder moeten werken en dus meer energie verbruiken om de hogere gevraagde watertemperatuur te verkrijgen.

Officieel is je warmtepomp onderhouden niet verplicht omdat er geen verbrandingstechnieken toegepast worden. Om de goede werking, een hoog rendement én de lange levensduur van je warmtepomp te blijven garanderen, is een regelmatig onderhoud van je warmtepomp weliswaar ten zeerste aangeraden. We raden aan om de installatie één keer om de twee jaar te laten nakijken.

Hoe energie-efficiënt warmtepompen ook zijn, hun elektriciteitsverbruik kan hoog oplopen. Zorg er dus best voor dat je die energie met zonnepanelen zelf kan opwekken. Dan verwarm je op dat moment in principe gewoon gratis én 100% CO2-neutraal.

  • Indien je renoveert en een warmtepomp of warmtepompboiler installeert, kan je genieten van de Mijn Verbouwpremie.
  • Daarnaast is er de EPC-labelpremie voor energiebesparende werken die het EPC-label aanzienlijk verbeteren.
  • Ook in de burenpremie zijn warmtepompen opgenomen. En mogelijk geeft je gemeente of provincie een premie voor de installatie van een warmtepomp of kan je voor de aankoop een energielening aangaan. Via de ‘Premiezoekrobot’ op energiesparen.be kunt u nakijken welke premies er in uw gemeente gegeven worden.

In Brussel krijg je een premie voor de installatie van een warmtepomp naargelang je inkomenscategorie: het bedrag varieert van 4.250 tot 4.750 euro. Vervang je met de installatie ook een verwarmingssysteem op stookolie of kolen? Dan krijg je daar nog een premie bovenop, afhankelijk van welke installatie je vervangt (300 euro tot 1.000 euro). Ontdek meer over de voordelen en voorwaarden.

Lees meer over warmtepompen