De thuisbatterijen van Luminus.

De thuisbatterijen van Luminus

Wil je nog meer onafhankelijkheid van de veranderende energieprijzen? Met een thuisbatterij haal je het maximum uit je zonnepanelen.
Vraag een offerte

Haal nog meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

Wie zonnepanelen heeft en niet meer kan genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, kan best zoveel mogelijk energie verbruiken terwijl de zon schijnt. Maar dat is niet evident: een gemiddeld gezin heeft een zelfconsumptie van 30%.

Je kan je zelfconsumptie drastisch verhogen dankzij een thuisbatterij. Hiermee sla je je zelfgeproduceerde elektriciteit overdag op om ’s avonds te gebruiken. Met een thuisbatterij bereik je 60-70% zelfconsumptie. Zo bespaar je nog meer op je energiefactuur!

Een slimme batterij gaat nog een stapje verder. De slimme sturing zorgt ervoor dat je de investering nog sneller terugverdient. Hoe? Je zelfgeproduceerde elektriciteit wordt slim opgeslagen en ook je consumptie wordt geoptimaliseerd, rekening houdende met het capaciteitstarief.

Haal 3 keer voordeel uit je thuisbatterij

 • Verhoog je zelfconsumptie door je opgewekte energie niet terug op het net te zetten, maar te verbruiken op een later moment.
 • Word onafhankelijker van de veranderingen op de energiemarkt en wetgeving.
 • Bespaar nog meer op je energiefactuur.
Vraag een offerte voor een thuisbatterij

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Vraag online advies en een offerte

Thuisbatterijen? Zo maakt Luminus vier keer het verschil voor jou.

5 sterrenservice

Helder advies, 100% op maat

We gebruiken onze jarenlange expertise om samen de meest geschikte installatie voor je situatie te kiezen.

Luminus vakmannen

Enkel erkende vakmensen

komen bij je langs voor installatie en onderhoud. Jouw garantie voor een lange levensduur van je thuisbatterij.

Normen brandveiligheid

Wees gerust

Je thuisbatterijen worden veilig geplaatst en onderhouden, en ze voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Onderhoud en herstelling: nu en later verzekerd

Als onderdeel van de Luminus-groep garanderen onze installateurs je ook in de toekomst een kwaliteitsvolle service. Onze hotline is 24/7 bereikbaar.

De batterijoplossingen van Luminus

Huawei LUNA 2000
 • Plug & play: 5 tot 30 kWh bruikbare opslagcapaciteit
 • Uitbreidbaar
 • Afmetingen voor de batterij van 5 kWh: 670 x 600 x 150 mm
 • Gewicht: 63,8 tot 163,8 kg
 • Omvormer: Huawei
 • 10 jaar productgarantie
Pylontech Force L1
 • Plug & play: 7,10 tot 24,86 kWh bruikbare opslagcapaciteit
 • Uitbreidbaar
 • Afmetingen voor de batterij van 7,10 kWh: 600 x 530 x 380 mm
 • Gewicht: 84 tot 259 kg
 • Omvormer: Solis 
 • 10 jaar productgarantie

Zit je nog met vragen of twijfels? Lees dan verder:

> In ons gratis e-book lees je alles wat je moet weten over thuisbatterijen.
> Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Of vraag advies van één van onze batterij-experts aan. Helemaal gratis en vrijblijvend!

Naar het contactformulier Download ons ebook

Batterijen - Vraag en antwoord


Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan kan je opteren voor het nettarief in plaats van het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal je als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Sinds 1 november 2021 betaal je in Brussel de energiekost, netkosten en taksen voor het volledige verbruik dat je werkelijk afneemt van het net. Je krijgt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert op het net, maar die is lager dan de kost om elektriciteit af te nemen. Het is daarom aangewezen om je zelfconsumptie zoveel mogelijk te verhogen, en dat kan met behulp van een thuisbatterij. De terugverdientijd varieert en hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, enzovoort. Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaringsdeskundigen.

Wallonië houdt voorlopig vast aan de terugdraaiende teller. Hiermee wordt de productie en de consumptie doorheen het jaar gecompenseerd. We raden de aankoop van een thuisbatterij daarom af in Wallonië aangezien het voordeel minder groot is.

Heb je een analoge meter, dan kan je ervoor kiezen om over te stappen naar het nettarief werkelijke afname. Je betaalt dan geen prosumententarief, maar alleen nog wat je werkelijk verbruikt van het net. Dat verbruik zal met de batterij sterk verminderen en zo kan de thuisbatterij een rendabele investering worden. 
Heb je een digitale meter,
dan draait je teller niet terug en is het aangewezen om je zelfverbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dit kan met behulp van een thuisbatterij. De terugverdientijd varieert en hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort. Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaringsdeskundigen. Of gebruik de simulator van de Vlaamse Overheid.

 

Andere services van Luminus

Luminus Zonnepanelen

Homemade energie met de zonnepanelen van Luminus

Dankzij de zonnepanelen van Luminus produceer je je eigen groene energie. 

 • Een bijzonder rendabele investering
 • Meer vrijheid en autonomie in energie
 • Verhoog de waarde van je woning
 • Investeer in je eigen groene toekomst, maar ook in die van je kinderen
   
Luminus Elektrische Mobiliteit

De toekomst van mobiliteit is elektrisch!

Luminus biedt je verschillende laadoplossingen en ondersteunende diensten aan voor elektrisch rijden:

 • Laadoplossingen voor thuis, onderweg en op het werk
 • Een laadpas met toegang tot duizenden laadpalen in 25 landen
 • Exclusief bij bepaalde tarieven: de Touring EV booster assistance. Als je jouw batterij leeg rijdt kan je rekenen op de snelle bijstand van Touring.
Luminus Dringende Herstelling

24/24 en 7/7 bijstand

Panne of defect? Je krijgt een gratis telefonische diagnose van een van onze specialisten in zonnepanelen. Indien nodig sturen we een erkend technicus ter plaatse.

 • 24/7 bereikbaar
 • Gratis indien je Luminus-klant bent voor elektriciteit en/of gas
 • Door erkende specialisten en technici

Lees meer over thuisbatterij systemen