Hulp en ondersteuning
Stijgende energieprijzen: wat zijn de gevolgen voor jou? Hieronder vind je de antwoorden.

De energieprijzen stijgen

We geven je antwoorden op je vragen en tips om verrassingen te vermijden op je energiefactuur.

De energieprijzen zijn sterk gestegen

De energieprijzen voor gas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden erg sterk gestegen. Dit komt onder andere door de hogere energieprijzen op de groothandelsmarkten en de stijging van de CO2-heffingen. Wat zijn de gevolgen voor jouw tarief?

Naar de meestgestelde vragen over je tarief

De energieprijzen stijgen overal en bij alle leveranciers. En hoewel we geen mirakels kunnen verrichten, hebben we toch enkele goede tips om je energiefactuur onder controle te houden.

 

De energieprijzen zijn sterk gestegen
 1. Verlaag je thermostaat met 1°C: een besparing van € 122/jaar.
 2. Reduceer het gebruik van je droogkast met de helft: besparing van € 95/jaar.
 3. Voorkom warmteverlies door middel van tochtstrips en radiatorfolie: besparing van € 71/jaar. 
 4. Beperk het sluimerverbruik van elektrische toestellen (in stand-by): besparing van € 47/jaar.
 5. Verkort je douches met 2 minuten: besparing van € 35/persoon/jaar.

Meer details over de berekening lees je hier >

 

Om onaangename verrassingen te vermijden, is het ook aangeraden om je voorschotten te verhogen in je persoonlijke klantenzone My Luminus. Da’s makkelijk, snel en het bezorgt je gemoedsrust.
Pas je voorschotbedrag aan

Veelgestelde vragen en antwoorden over de recente prijsstijgingen van energie en de gevolgen voor jouw tarief

Over je tarief en contract

 • Hoe weet ik of ik een vast of variabel tarief heb?

  Je vindt je tarief in My Luminus bij 'Contracten en diensten' of op je factuur.


  Voor residentiële klanten:
  Onze variabele tarieven zijn: Actief+, Basic, Comfy Flex, Ecoflex, Essential, Optimal en Eco+. 
  Onze vaste tarieven zijn: #BeGreen Fix, Comfy, Comfy+, Comfy Shine, Click, GreenFix, (Smart) Ecofix en Optifix.


  Voor zelfstandigen:
  Onze variabele tarieven zijn: Basic Pro, Benefit Pro, Comfy Flex Pro, Ecoflex Pro, Partner Pro, Actief+ Pro en GreenWin Pro.

  Onze vaste tarieven zijn: #BeGreen Fix, Comfy Pro, Comfy+, Comfy Shine, Comfy Plugin, Click, Fix, EcoFix, Smart Ecofix, GreenFix en Optifix.


  Voor KMO’s:
  Onze variabele tarieven zijn: Budget Flex, Freedom en Optimum Expert.
  Onze vaste tarieven zijn: Budget Fix, #BeGreen.bizz, SmartBeGreen.bizz, Business Smart en Business Smart Green.

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik wil een nieuw contract afsluiten. Welk tarief kies ik best: vast of variabel?

  Als je vandaag intekent op een vast tarief, blijf je dit hogere prijsniveau voor een langere tijd behouden. We adviseren daarom een variabel tarief, waarbij je wel je voordeel doet als de markten gaan dalen. Bekijk ons aanbod en bereken hier je prijs.  

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Wat is een energiecontract met een vast tarief?

  Kies je voor een vast tarief, dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, geniet je gedurende de looptijd van je contract van die voordelige prijs. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven. 
   
  De energieprijzen voor onze vaste tarieven wijzigen maandelijks, maar blijft hetzelfde binnen de looptijd van je contract vanaf het moment dat je intekent. Tekende je bijvoorbeeld in de maand oktober van 2021 een vast contract voor 2 jaar, dan blijft de energieprijs in jouw contract voor 2 jaar de energieprijs van de maand oktober 2021.

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Wat is een variabel energiecontract?

  Kies je voor een variabel tarief, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Je kiest dus voor een tariefformule en niet voor een vaste prijs. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend. 

  De tarieven voor de distributie en transport en de belastingen blijven meestal een lange tijd hetzelfde. Je zal vooral de energieprijs zelf zien veranderen.

  De gas- en elektriciteitsprijzen evolueren namelijk constant. Wie kiest voor een variabel energiecontract, volgt die evolutie, en kan bij een prijsdaling op de groothandelsmarkten profiteren van die prijsdaling. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een onverwachte prijsstijging plaats, dan ben je ook meer kwijt aan gas en stroom.

  Luminus werkt voor haar variabele energiecontracten met kwartaalprijzen voor hun energie. Elk kwartaal wordt de energieprijs dus aangepast aan de marktprijzen. Voor je afrekening gebruiken we een gemiddelde van de kwartaalprijzen die voor jouw tariefformule van toepassing waren tijdens de afrekeningsperiode.

   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik heb momenteel een vast tarief – wat moet ik doen?

  Sloot je jouw contract af vóór de prijsstijgingen (tweede kwartaal 2021) af?
  Dan blijf je best op je huidig tarief en voel je de prijsstijgingen niet. De CREG, de federale regulator voor energie in België, raadt dan ook aan om je contract te behouden, om de eenvoudige reden dat de prijzen vandaag hoger liggen.  

  Loopt je contract weldra af?
  Dan ga je helaas wel enige prijsstijging voelen. Net als de CREG adviseren we je in dit geval om je energiecontract pas aan te passen wanneer de prijzen terug dalen. 

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik heb een variabel tarief – wat moet ik doen?

  Indien je op dit moment een variabel tarief hebt, blijf je dit best aanhouden. De prijzen staan nu hoog, maar zodra die weer dalen, profiteer je hiervan.  

  Zolang de prijzen hoog staan is het nog belangrijker om regelmatig je verbruik in te geven in My Luminus. Op basis van je verbruik krijg je een inschatting van je afrekening. Als je tijdig je voorschot aanpast, vermijd je verrassingen op je jaarafrekening.

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik heb een variabel tarief - waarom is mijn eenheidsprijs niet dezelfde als op de prijslijst?

  Kies je voor een variabel tarief, dan verandert de energieprijs per kwartaal. Je kiest dus voor een tariefformule en niet voor een vaste prijs. Daarom is het mogelijk dat de eenheidsprijs op je afrekening verschilt van de energieprijs op je prijslijst.

  Lees ook:

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen

Over je voorschotbedrag en jaarafrekening

 • Hoe kan ik een hoge afrekening vermijden? 

  We raden aan om zo snel mogelijk je voorschot na te kijken via My Luminus en het indien nodig te verhogen. Wat je nu gespreid meer betaalt aan voorschotten, moet je straks niet in één keer betalen op je jaarafrekening. Als bij je jaarafrekening blijkt dat het totale bedrag aan voorschotten toch iets te hoog was, dan betalen we je dat verschil uiteraard terug. 

  Tip: Heb je zowel voor gas als elektriciteit een contract, dan moet je dit apart aanpassen in My Luminus. 

  Nog geen toegang tot My Luminus?  Een account aanmaken kan snel via deze link. Hou zeker je EAN- nummer bij hand, want dit zal je moeten invullen. Je vindt dit op je facturen.  

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik heb een vast tarief. Waarom moet ik mijn voorschot verhogen?

  Indien je contract zeer recent werd vernieuwd, dan gebeurde dit aan hogere (vaste) prijzen dan ervoor. Dit is het gevolg van de algemene prijsstijgingen op de energiemarkten. Je voorschot werd echter nog niet aan aangepast op het moment van de contracthernieuwing.  


  Normaal gezien stellen we je pas een nieuw voorschotbedrag voor bij de jaarafrekening. Die krijg je pas in de komende maanden, na je jaarlijkse meteropname. Maar om onaangename verrassingen te vermijden op je jaarafrekening, raden we je aan om je voorschotbedrag nu toch al aan te passen. Wat je nu gespreid meer betaalt aan voorschotten, moet je straks niet in één keer betalen op je jaarafrekening. 


  Je kan je voorschot zelf nakijken en aanpassen in My Luminus, onze online klantenzone.  
  Tip: Heb je zowel voor gas als elektriciteit een contract, dan moet je dit apart aanpassen in My Luminus. 


  Nog geen toegang tot My Luminus?  Een account aanmaken kan snel via deze link.
  Hou zeker je EAN- nummer bij hand, want dit zal je moeten invullen. Je vindt dit op je facturen. 

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik vernam dat ik mijn voorschot moet aanpassen, maar hoe doe ik dit?

  Door de stijging van de energieprijzen is de kans groot dat jouw voorschotbedrag momenteel te laag is. Om onaangename verrassingen te vermijden op je jaarafrekening, raden we je aan om je voorschotbedrag nu aan te passen. Wat je nu al gespreid meer betaalt aan voorschotten, moet je straks niet in één keer betalen op je jaarafrekening. 

  Je kan je voorschot nakijken en aanpassen in My Luminus, onze online klantenzone.  
  Hier leggen we stap voor stap uit hoe je dit precies doet. 

  Tip: Heb je zowel voor gas als elektriciteit een contract, dan moet je dit apart aanpassen in My Luminus 

  Nog geen toegang tot My Luminus?  Een account aanmaken kan snel via deze link. Hou zeker je EAN- nummer bij hand, want dit zal je moeten invullen. Je vindt dit op je facturen. 

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen

Over de stijgende marktprijzen

 • Waarom stijgen de energieprijzen zo snel?

  De economie komt na de coronacrisis weer langzaam op gang. Er is daardoor een grote vraag naar energie, maar het aanbod kan momenteel moeilijk volgen. Het gevolg: de prijzen stijgen snel, tot het niveau van voor 2020.  Ook de gasvoorraden in Europa staan onder druk en dit zorgt voor minder aanbod. Daarnaast is er een sterke stijging van de CO2-uitstootrechten.   

  Door de stijging van de gasprijs wordt ook elektriciteit duurder. De gascentrales die elektriciteit produceren, moeten hun brandstof immers duurder aankopen.  
  De stijgende energieprijzen zijn een algemene trend en zijn voelbaar voor álle energieleveranciers. 

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen