Hulp en ondersteuning
Soorten aansluitingen Luminus - Er zijn verschillende soorten aansluitingen. Bovendien is er een verschil voor elektriciteits- en gasaansluitingen.

Soorten aansluitingen

Er zijn verschillende soorten aansluitingen. Bovendien is er een verschil voor elektriciteits- en gasaansluitingen. We leggen het je uit!
Elektriciteit
Voor de meeste gezinswoningen of thuiskantoren volstaat een standaardaansluiting (ook wel mono- of éénfasige laagspanningsaansluiting). Dit is een aansluiting op 230 V (volt) met een stroomsterkte van 40 A (ampère).
Op een standaardaansluiting kan je de meest gebruikte huishoudelijke apparaten, zoals een fornuis, koelkast, diepvries en wasmachine, tegelijkertijd laten werken.

Als je apparaten wil gebruiken die een hoger vermogen eisen, zoals warmtepompen, sauna’s, thuislaadinstallaties voor een elektrische wagen, … dan kan het zijn dat je een driefasige aansluiting nodig hebt.

Bespreek dit zeker met je installateur of netbeheerder. Zij kunnen je meer informatie en raad geven.

Gas

Voor de meeste gezinnen volstaat een standaard gasaansluiting voor de verwarming van de woning, het verwarmen van het water en het koken op gas. 

Zo’n standaardaansluiting heeft een vermogen van 50kW (kiloWatt). Meer specifiek gaat het om een maximumvermogen van 6m3/u en een leveringsdruk van 21 tot 25 mbar(millibar). 

Wanneer je een barbecue, open haard op gas of andere apparaten met een hoger verbruik wil gebruiken, kan het nodig zijn om het vermogen van uw aansluiting op te voeren. Hiervoor neem je best contact op met je installateur of netbeheerder.

Meer tips