Wat is meetregime 3 (SMR-3)?

Meetregime 3 activeren zorgt ervoor dat de netbeheerder de toestemming heeft om per kwartier de verbruiksgegevens op jouw slimme (digitale) meter uit te lezen en deze door te sturen naar jouw leverancier. 

Hoe vraag ik meetregime 3 aan?
In Vlaanderen en Wallonië kan dit altijd bij Luminus, waarna Luminus de aanvraag doorstuurt naar netbeheerder. In Brussel is dit alleen mogelijk voor bepaalde klanttypes (prosumer, klanten die aan energiedelen doen, ...).

Bij energiedelen doet Luminus voor de klant een aanvraag bij Fluvius en Ores voor energiedelen in 'meetregime 3' (SMR3). In Brussel neemt de klant rechtstreeks contact op met Sibelga.

Wanneer heeft het nut om meetregime 3 aan te vragen?

  1. Bij energiedelen (de netbeheerder verdeelt de energie per kwartier)
    • Let op: enkel voor deze aanvraag (energiedelen) in Vlaanderen en Wallonië moeten de bijzondere voorwaarden aanvaard worden, niet voor onderstaande 2 redenen).
  2. Bij dynamische tarieven. (Je energietarief kan per kwartier verschillen, dit is voorlopig nog niet beschikbaar bij Luminus).
  3. Sinds 01/01/22 is er in Vlaanderen een verplichting om bij aansluitingen < 56 kVA met een decentrale productie-installatie of energieopslagsysteem > 10 kVA, een digitale meter te plaatsen. Deze toegangspunten moeten een SMR3 meetregime hebben. Deze aanvragen ontvangen we via Fluvius.
In alle andere gevallen zijn er geen voordelen om meetregime 3 aan te vragen. De kwartierwaarden zijn informatief ook altijd op te zoeken op het portaal van de netbeheerder.

 
Lees ook:

 

​​​​
 

Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen


Geen antwoord gevonden op je vraag?
Kies één van de contactmogelijkheden.

De knop "Start de chat" verschijnt zodra een een medewerker beschikbaar is. 

De chat is beschikbaar tijdens de openingsuren van de klantendienst: 
Ma.-vr.: 8u00 - 18u00.

Onze residentiële klantendienst is bereikbaar
op het nummer 078 150 210 (zonaal tarief)

Maandag - Vrijdag: 08 uur tot 18 uur

Tip: houd een factuur met uw klantgegevens bij de hand.