Kan ik mijn opgewekte energie delen met derden?

Kan ik mijn opgewekte energie delen met derden?

Wie energie opwekt met een digitale meter in Vlaanderen, zoals met zonnepanelen, kan vanaf 2022 deze energie:

  • ofwel zelf gebruiken
  • ofwel verkopen aan zijn energieleverancier
  • ofwel direct uitwisselen met anderen

Dat laatste is dus nieuw: energie die je zelf opwekt en op het net injecteert, kan je delen met of verkopen aan andere actieve afnemers.

Let op: er zijn enkele bijzonderheden afhankelijk van de regio waarin je je bevindt. Het is nooit mogelijk om energie uit te wisselen tussen twee regio's, maar wel mogelijk om uit te wisselen met consumenten die klant zijn bij verschillende leveranciers.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energie uit te wisselen:

1. Energiedelen binnen een groep (mogelijk in de drie regio's): 

  • energiedelen kan in een gemeenschappelijk gebouw: 
    • Bijvoorbeeld voor bewoners van appartementsgebouwen. 
    • De groene stroom van zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw wordt verdeeld onder de bewoners van de appartementen.
  • energiedelen kan ook in een energiegemeenschap:
    • Bijvoorbeeld bij meerdere afnamepunten in een KMO, in openbare gebouwen van de overheid.
  • Je ontvangt geen vergoeding voor de energie die je deelt binnen een groep.

 
2. Energiedelen tussen gebouwen van dezelfde gebruiker (momenteel enkel mogelijk in Vlaanderen en Brussel):

  • Je kan energiedelen met jezelf, wanneer je meerdere vestigingen of verblijven bezit of beheert.
  • Je kan dan zelf energiedelen tussen twee of meerdere toegangspunten – injectie-of afnamepunten – die je zelf bezit of beheert.
    • Bijvoorbeeld: je kan de restinjectie van je zonnepanelen in het binnenland overhevelen naar je buitenverblijf aan zee om je factuur daar ook te verlagen.
  • Je ontvangt geen vergoeding voor de energie die je deelt.

 
3. Persoon-aan-persoonverkoop of gratis wegschenken aan derden (momenteel enkel mogelijk in Vlaanderen en Brussel): 

  • Je ​​​kan je overschot verkopen aan andere actieve afnemers tegen een bepaalde vergoeding. De verkoper en ontvanger bepalen onderling het bedrag voor de verkoop. Luminus en de netbeheerder komen hier niet tussen. 
  • Of je kan je energie gratis wegschenken aan een andere afnemer.
    • Bijvoorbeeld aan familie of vrienden.


Lees ook

Is dit het antwoord op uw vraag?

We gebruiken je feedback alleen om deze uitleg te verbeteren. Laat hier geen persoonlijke gegevens na.

Vind een antwoord in de veelgestelde vragen

Het plaatsen van een thuisbatterij heeft geen invloed op het prosumententarief. 
De hoogte van het prosumententarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van je omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer je betaalt voor het gebruik van het distributienet. Een thuisbatterij heeft geen invloed op het vermogen van je omvormer.
Meer info

Ja, Luminus biedt batterijopslag aan voor haar klanten met zonnepanelen. Neem een kijkje op onze productpagina en vraag een offerte.
Je kan kiezen voor:
Meer info

Eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen die tussen 1 januari 2014 en 31 december 2020 in dienst zijn genomen en later een digitale meter kregen, kunnen een retroactieve premie aanvragen. De premie is bedoeld als compensatie voor het wegvallen van de terugdraaiende teller.

 

Het premiebedrag wordt berekend op basis van het vermogen van de installatie en kan variëren van 196 tot 382 euro per kWp. Voorbeeld: een zonne-installatie van 3 kWp geplaatst in 2017, maakt aanspraak op 960 euro bij plaatsing van de digitale meter in 2024. Voor een persoonlijke berekening van het bedrag kan je de Fluvius website raadplegen.

 

Je kan de premie aanvragen binnen de 6 maanden na plaatsing van je digitale meter en niet later dan 31 december 2025.

Lees meer op de website van Fluvius.

Meer info

Ja, dat kan in My Luminus. We raden je aan om het voorgestelde voorschotbedrag te kiezen , gebaseerd op je historische meterstanden.
Digitale meter? Je hoeft zelf geen meterstanden in te geven, de netbeheerder stuurt deze automatisch door.


Zijn je zonnepanelen nog maar net geïnstalleerd? Dan kunnen we nog geen juiste inschatting maken. Wacht minimaal drie maanden voordat je je voorschot aanpast.
Wil je toch eerder je voorschot verlagen, omdat bijvoorbeeld de aanmelding bij je netbeheerder wat vertraging oploopt? Klik dan in My Luminus onder het tabblad "Voorschotten" op "Recent zonnepanelen geïnstalleerd?".

Geniet je nog van het compensatieprincipe? Dan kunnen we nog geen juiste inschatting maken. Bij je volgende afrekening hebben we een beter beeld van het effect en passen we je voorschotbedrag automatisch aan.

Recent overgestapt naar een digitale meter? Door de meterwissel hebben we tijdelijk geen verbruikshistoriek, waardoor we je voorschot nog niet nauwkeurig kunnen berekenen. Na je volgende afrekening hebben we genoeg gegevens en zorgen we voor een juiste aanpassing. 

 

Meer info

Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp kan hoog oplopen. Zonnepanelen kunnen die elektriciteit maken zonder vervuilende brandstoffen te gebruiken. Zo verwarm je op dat moment gratis en op een milieuvriendelijke manier. Vooral in het ‘tussenseizoen’ is dit interessant, dus wanneer er nog genoeg zonnige dagen zijn, maar het toch ook al koud genoeg is om de verwarming aan te zetten

Meer info

Neen, je verzekeringsmaatschappij rekent geen bijkomende premie aan wanneer je batterijopslag laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen, kan je als verzekerde steeds rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.
Meer info

Niet noodzakelijk. Of je je nachtmeter moet afsluiten, hangt af van je specifieke situatie en energieverbruik:

1. Heb je een digitale meter met injectietarief? (dit is in 2024 het geval voor alle nieuwe installaties in België)
Met een digitale meter kan je zowel een enkelvoudig als een tweevoudig tarief gebruiken. Overdag kan je de door jou opgewekte energie direct verbruiken en ’s nachts gebruik maken van het goedkopere nachttarief.

2. Heb je nog een terugdraaiende teller? (systeem waar je overtollige zonneproductie afgetrokken wordt van je netafname)
Als je zonneproductie je jaarlijkse verbruik dekt, is een enkelvoudig tarief meestal voordeliger. De terugdraaiende teller draait terug, ongeacht of je de energie overdag of 's nachts verbruikt.

Als je beslist om over te schakelen naar een enkelvoudig tarief, raden we je aan om dit te doen op het moment van de jaarlijkse meteropname door je netbeheerder. Zo vermijd je mogelijk extra kosten.

Hoe vraag je dit aan?

Je leveringspunt bevindt zich in :

  • Vlaanderen? Neem contact op met netbeheerder Fluvius. Zij behandelen je vraag onmiddellijk.
  • Wallonië? Neem contact op met onze klantendienst. We helpen je graag verder.


Opmerking:
De netbeheerders vervangen de meter niet. Zij doen een administratieve omschakeling van de meter. 
De nachtmeter draait nog steeds maar het verbruik wordt gefactureerd als een dagmeter.

Op de afrekening zie je het volgende:

  • In de eerste kader "Overzicht van uw verbruik" zie je je meterstanden, maar je kan hier niet zien dat de meter werd aangepast. Er staat nog altijd een dag/nachtmeter met de standen. 

  • Op de volgende pagina in de kader "Samenstelling van uw bedrag" kan je het correcte verbruik zien.


Meer info

Na de installatie van je zonnepanelen en een geslaagde AREI-keuring, bezorgt je netbeheerder ons de nodige informatie over de aanpassing van de technische gegevens. Het is dus niet nodig om Luminus te informeren. Je netbeheerder heeft 1 à 3 maanden nodig om je aanvraag voor zonnepanelen te verwerken. 

 

Op het moment dat de netbeheerder ons informeert, activeert Luminus automatisch je injectietarief. Dit tarief is inbegrepen in al onze energietarieven, je moet hier zelf niets voor doen. De injectievergoeding wordt toegepast vanaf de datum van AREI-keuring of de plaatsing van de digitale meter, als dit na de keuring plaatsvond. Je kan deze terugvinden op je eerstvolgende afrekening. 

 

Let op: Liet je na de installatie van je zonnepanelen nog een digitale meter plaatsen? Dan krijg je automatisch een tussentijdse afrekening om de periode tussen je laatste afrekening en de digitale meter af te sluiten. 

Meer info

Contacteer ons op het gratis noodnummer voor een dringende interventie. We zijn 24/7 bereikbaar.
Indien je Luminus Woning Pechverhelping hebt, kan je gebruik maken van de inbegrepen herstelling.  
Heb je geen Woning Pechverhelping contract  Dan betaal je:
  • een marktconform uurloon van de technieker
  • de verplaatsingskosten
  • wisselstukken (indien nodig)
Meer informatie vind je hier.
 
Meer info

Vlaanderen: 

  • Indien je renoveert en een warmtepomp of warmtepompboiler installeert, kan je genieten van de Mijn Verbouwpremie.
  • Daarnaast is er de EPC-labelpremie voor energiebesparende werken die het EPC-label aanzienlijk verbeteren.
  • Ook in de burenpremie zijn warmtepompen opgenomen. En mogelijk geeft je gemeente of provincie een premie voor de installatie van een warmtepomp of kan je voor de aankoop een energielening aangaan. Kijk via de ‘Premiezoekrobot’ op energiesparen.be welke premies er in jouw gemeente zijn.


Brussel :

In Brussel krijg je een premie voor de installatie van een warmtepomp naargelang je inkomenscategorie: het bedrag varieert van 4.500 tot 6.500 euro. 
Vervang je met de installatie ook een verwarmingssysteem op stookolie of kolen? Dan krijg je daar nog een premie bovenop, afhankelijk van welke installatie je vervangt (300 euro tot 1.000 euro). Ontdek meer over de voordelen en voorwaarden.

 

Wallonië :

Wallonië kent de premies voor de installatie van een warmtepomp of een warmtepompboiler toe op basis van het gezinsinkomen. Tot 70% van het factuurbedrag krijgt je terug, op voorwaarde dat een erkende organisme de installatie en energieaudit uitvoerde.

Afhankelijk van je inkomenscategorie ontvang je...

  • 1.000 tot 6.000 euro voor een warmtepomp,
  • en 500 tot 3.000 euro voor een warmtepompboiler.

Je kan ook een bonus tot 90% van de factuur ontvangen (190 tot 1.140 euro) voor de uitvoering van deze energie-audit. 

Deze subsidies zijn combineerbaar met andere steunmaatregelen, zoals de subsidie voor elektrische installaties, de subsidie voor werkzaamheden aan verwarmings- en warmwatersystemen of gemeentelijke subsidies.
Meer informatie over de beschikbare premies vindt u op de website van de Waalse regering.

Meer info
Bekijk meer vragen

Neem gerust contact op

Bel
Bel ons van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur.

Bel 078 150 152

Chat
Chat met ons van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur.

Zodra een business adviseur beschikbaar is, is de knop 'Start de chat' zichtbaar en kan u het gesprek starten.

Stuur een bericht
Vul het formulier in.
We antwoorden binnen maximaal 2 werkdagen.

Vul het contactformulier in