Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België.

Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België

Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie - Hernieuwbare energie is afkomstig van natuurlijke fenomenen zoals de zon, wind en waterkracht.



De natuur zit vol energie

Hernieuwbare energie is afkomstig van natuurlijke fenomenen zoals de zon, wind en waterkracht. Dankzij deze energiebronnen is de impact op het milieu beperkt en is ons land minder afhankelijk van ingevoerde fossiele brandstoffen. Windenergie is al goed vertegenwoordigd in België, maar Luminus wil verder gaan. Het bedrijf wilt tegen 2027 zijn windturbinepark uitbreiden tot een capaciteit van 1 GW.

Een waardevolle expertise

"De bouw van zijn eerste windturbinepark startte in 2004. Dankzij die jarenlange ervaring is Luminus de ideale partner om windturbineparken mee te bouwen. Het bedrijf heeft vruchtbare partnerships met tal van gemeenten en bedrijven."

- Christophe Heijmans, Sr. Wind Project Developer

Christophe Heijmans, Sr. Wind Project Developer bij Luminus.
Luminus Wind Fietsroute - Spring op je fiets en maak kennis met de Luminus windturbines in Dessel en Mol.

Ontdek onze lopende projecten

Bekijk het overzicht
Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België.

De wind in de zeilen voor Luminus

Al in 2001 ging Luminus op zoek naar duurzame oplossingen voor de productie van windenergie. Vandaag is het bedrijf uitgegroeid tot de nummer 1 in windenergie op het vasteland in België.

2001
Oprichting van team ‘Wind’

2004 
Augustus: 1ste werf in Villers-le-Bouillet.

2009
Oprichting van de parken van Ieper, Fernelmont, Berloz en Melle.

2010
Het park van Floreffe ziet het licht.

2012
Vergunningsaanvragen voor een totaal vermogen van 218 MW via de projecten van Thuin, Couvin, Tinlot, Lobbes, Tessenderlo, Lummen, Lommel, Spy, Floreffe, Le Roeulx, …

2013
Bouw van de eerste windturbines op een industrieterrein in Vlaanderen: bij Stradus in Gent en Evonik in Antwerpen
 
2014

Luminus wordt de grootste bouwer van windturbines in België.

2015
Luminus neemt 100e windturbine in dienst

2018
Bouw van de eerste windturbine op een industrieterrein in Wallonië

2019
Luminus bouwt zijn 200e windturbine en bereikt de kaap van 500 MW geïnstalleerd vermogen

2020
Luminus bouwt zijn 230e windturbine

2022
Luminus neemt 250e windturbine in dienst

Kwalitatieve, veilige en respectvolle projecten

Respect voor de omwonenden en het milieu
Luminus maakt er een erezaak van om projecten te ontwikkelen met respect voor het milieu, het landschap en vooral de omwonenden. Het uitstekende contact met gemeentes, provincies en regio’s waar al windturbineparken staan, maken van Luminus een betrouwbare partner. Het bedrijf leeft alle regels strikt na, in nauw overleg met omwonenden en de overheden.

Windturbineparken zijn broodnodig om de bevolking van groene elektriciteit te voorzien. Maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur. Met allerlei begeleidende maatregelen maken we het verschil op vlak van biodiversiteit. We voorzien vogelvriendelijke beplanting in de nabijheid van windturbines en creëren groene zones om de biodiversiteit te bevorderen. Hier vinden heel veel dieren onderdak en voedsel.

Nauwkeurig geselecteerde sites
De sites voor windturbineparken moeten aan strikte criteria voldoen: ze moeten windrijk zijn, op het stroomnet kunnen worden aangesloten, makkelijk toegankelijk zijn, ver genoeg liggen van woningen, ze mogen de luchtvaart niet hinderen en moeten naast de natuurlijke omgeving en menselijke activiteiten kunnen bestaan (Natura 2000-zones, straalverbindingen,...). We bouwen ook windturbines op parkeerterreinen of op opslagterreinen van onze industriële klanten. Ze verliezen bijna geen ruimte aangezien men kan parkeren of goederen opslaan tot aan de voet van de turbine.

 
Luminus Corporate projecten - Luminus ondersteunt de oehoe, een roofdier die het design van onze windturbines in Lierneux heeft geïnspireerd.

We ondersteunen de oehoe (Bubo bubo), een roofdier die het design van onze windturbines in Lierneux heeft geïnspireerd.

Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België - Betrouwbare en krachtige windmolens.

Betrouwbare en krachtige windmolens

Luminus kiest voor windturbines en windparkconfiguraties die het maximum aan energie uit de aanwezige wind halen. De configuratie van het windpark, de dimensies en het vermogen van de windturbines worden afgestemd op de specifieke omstandigheden van het projectgebied.
Afhankelijk van de omstandigheden worden momenteel windturbines geplaatst met een vermogen tussen de 2 en de 4,5 MW. Ze bestaan meestal uit een mast van 90 tot 170 meter hoog en drie wieken van 50 tot 75 meter lang. Hoe hoger de mast, hoe meer rendement u krijgt, want de wind waait er simpelweg harder.

Alle windturbines van Luminus voldoen volledig aan de richtlijnen van de overheid, die aanbevelen om de energierecuperatie uit wind te optimaliseren en daarbij rekening te houden met de criteria voor de integratie in het landschap.

 

Hoe werkt een windturbine?

Een windturbine zet wind om in elektriciteit. Het hoeft daarvoor zelfs niet hard te waaien. Een briesje van 10 kilometer per uur is al voldoende om energie op te wekken. Bij windsnelheden hoger dan 90 kilometer per uur worden de wieken automatisch stilgelegd, om de veiligheid te waarborgen en ook om slijtage van het mechanisme te voorkomen.

De ideale windsnelheid? Die bedraagt zo’n 40 kilometer per uur. Luminus gebruikt speciale software die meteorologische gegevens analyseert om de productie van de turbines zo accuraat mogelijk te voorspellen. Op basis van die informatie kunnen we indien nodig andere energiebronnen of centrales inschakelen.

Download onze windbrochure
Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België - windmolen uitgelegd.

Virtueel bezoek aan één van onze windturbines 

Wilde je altijd al eens binnengluren in een windturbine? Of bovenop een windturbine staan? Of misschien wil je beter begrijpen hoe een windturbine wind omzet in elektriciteit? Ga dan met ons mee naar één van onze windturbines in Geel-West, voor een virtueel bezoek. En geniet van het uitzicht. Adembenemend en net echt.

We creëerden een virtueel platform waarmee je een bezoek kan brengen aan een windturbine. Aan de hand van 360° beelden krijg je een totaalbeleving van hoe zo’n windturbine er van binnen uit ziet. Ook de omgeving wordt via droneshots mooi in beeld gebracht. Het systeem is te vergelijken met Google-streetview en is heel gebruiksvriendelijk. Via icoontjes kan je de binnen- en buitenkant van een windturbine van dichtbij uitpluizen. Achter de 360°-beelden ontdek je ook nog extra informatie en filmpjes die met een muisklik zichtbaar worden.

Handige tips:

  • Het bezoek start met een dronebeeld. Zo heb je een knap zicht over de site.
  • Via de groene bollen met witte stip ga je naar de verschillende onderdelen van de windturbine
  • Spot je een "i"? Dit zijn informatiepunten. Klik op de "i" en je krijgt op een groen scherm wat extra informatie over deze plek te lezen. Klaar met lezen? Dan klik je op het witte kruis in de rechter bovenhoek.
  • Je kan steeds gebruik maken van je muis om in alle richtingen rond te kijken.
  • Wil je tijdens je bezoek terug naar buiten? Klik dan op de groene, ronde knop met de drone bovenaan de pagina.

 

Benieuwd? Neem dan zeker een kijkje
Luminus, de nummer 1 in onshore windenergie in België - Virtueel bezoek aan één van onze windturbines.

Wist je dat?

 

Het projectteam van Luminus doorkruist het hele land op zoek naar de meest windrijke sites. Aan de hand van geavanceerde windmeetapparatuur en computermodellen bepalen ingenieurs hoe windrijk een bepaalde site is. Milieueffectenrapporten worden uitgevoerd door gespecialiseerde, onafhankelijke en erkende bureaus.
De turbines worden zoveel mogelijk vlak bij andere infrastructuur zoals haven- en industriegebieden, autosnelwegen, spoorwegen, dijken of kanalen geplaatst. Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijke hinder voor omwonenden. En om ook de natuur zoveel mogelijk te ontzien, komen windturbines op veilige afstand van beschermde natuur- en vogelgebieden.

Een gunstig geplaatste windturbine op land met een vermogen van 3,5 MW (3 500 kilowatt) kan op een jaar tijd zo’n 7 000 MWh elektriciteit produceren. Dat komt overeen met het jaarverbruik van 2 000 gezinnen. Een windturbine produceert echter niet voortdurend elektriciteit. De productie hangt af van de windsnelheid, de plaats van de windturbine en andere factoren.

Veiligheid begint bij een zorgvuldig gekozen plek waar de windturbines worden geplaatst. De windturbine is gecertificeerd volgens de geldende internationale IECnormering. De windturbine wordt uitgerust met een ijsdetectiesysteem, bliksembeveiliging, een dubbel (aerodynamisch en mechanisch) remsysteem en een online controlesysteem. De windturbine wordt permanent opgevolgd vanuit de controlekamer van Luminus. De windturbine is voorzien van vele sensoren die tijdig onregelmatigheden kunnen doorgeven. Luminus beschikt over eigen onderhouds- en interventieploegen die snel ter plaatse kunnen zijn. Daarnaast is een onderhoudscontract voorzien met de windturbinefabrikant. Zij dienen een minimale beschikbaarheid en performantie te garanderen waardoor er veel preventief onderhoud gebeurt.

Bij vriesweer zullen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden in de omgeving van onze windturbines. Ondanks ons gematigd klimaat, kan vorst toch ijsvorming op de bladen van de windturbines met zich meebrengen. Als de temperatuur zich bevindt tussen +3 en -6 graden Celsius , is er namelijk kans op een ijslaag, ijzel of natte sneeuw. 

Om het risico op het vallen van ijs naast de windturbines of de projectie ervan naar de omgeving te vermijden, neemt Luminus enkele voorzorgsmaatregelen:

  • We evalueren systematisch het risico op alle sites via een strikt protocol.
  • We installeren een sensor op onze windturbines die de windturbines stopzet in geval van risico.
  • We zoeken continu naar nieuwe, innovatieve oplossingen in samenwerking met onze leveranciers om ijsvorming op de bladen in de mate van het mogelijke te voorkomen.
  • Informatiepanelen en lichtsignalen zijn eveneens aanwezig in onze windmolenparken om wandelaars te waarschuwen.

We raden het af om zich te begeven onder windturbines wanneer het sneeuwt of vriest.

Het risico op ijsval is dankzij de voorzorgsmaatregelen die Luminus genomen heeft sterk verminderd. Toch is er nog altijd een kleine kans op ijsval bij winter- of vriesweer. Ijsval zou iemand kunnen verwonden of materiaal kunnen beschadigen rond de windmolens. Daarom blijven we nadruk leggen op het gevaar van ijsval voor voorbijgangers bij winter- en vriesweer.

Windturbines produceren groene energie, stoten geen CO2 uit en zijn dus een van de oplossingen voor de wereldwijde opwarming van het klimaat. Daar wordt de natuur, ook bij ons, alleen maar beter van. Toch kunnen windturbines, een impact hebben op vogels en vleermuizen. Door bij de zoektocht naar geschikte locaties rekening te houden met de belangrijke broed-, pleister-, rust- en doortrekgebieden van vogels en vleermuizen, wordt een groot deel van de mogelijke impact vermeden. Luminus grijpt ook elke kans om de biodiversiteit aan de voet van haar windparken te versterken.

Een windturbine op land met een vermogen van 3,5 MW (3 500 kilowatt) produceert jaarlijks zo’n 7 000 MWh groene elektriciteit. Hiermee wordt ongeveer 2260 ton CO2 vermeden. Ook goed om weten: de CO2 -uitstoot die veroorzaakt wordt door de productie van een windturbine is door zijn gebruik in zes maanden geneutraliseerd.

Windturbines maken geluid, maar moeten voldoen aan de wettelijke geluidsnormen die erg streng zijn. Bovendien werd de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van geluidsarme windturbines. Zo werd er gewerkt aan betere geluidsisolatie, verlaging van het toerental en een geavanceerd ontwerp van de rotorbladen.

Luminus bouwt windturbines op het vasteland (onshore). Het bedrijf heeft hier de afgelopen 20 jaar heel wat kennis en expertise in opgebouwd. De nieuwe geplande gebieden voor windenergie op de Noordzee (offshore), bieden zeker ook opportuniteiten voor Luminus.

Luminus heeft een intern controlesysteem om de naleving van de wettelijke voorwaarden te garanderen. De opvolging hiervan gebeurt door het “asset management team” van Luminus. Zij zijn ook eerste aanspreekpunt voor de bevolking en de overheid. De naleving van de (milieu) voorwaarden wordt ook opgevolgd door de overheid.

De hoeveelheid beton in de funderingen van een windturbine is vergelijkbaar met die van een groot huis: tussen 200 en 700 m³ naargelang de turbine en het vermogen. Na de exploitatie moet de verantwoordelijke van het windturbinepark het terrein in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Als de zon schijnt, werpt een windturbine een schaduw op de grond. Door het draaien van de wieken beweegt die schaduw. Dit noemen we slagschaduw. Deze schaduw wordt door sommige mensen als storend ervaren. Daarom mag in Vlaanderen een woning maximaal 30 minuten per dag slagschaduw ondervinden en dit met een maximum van 8 uur per jaar. Omdat het besturingssysteem van een windturbine op elk moment weet wat de stand van de zon is en waar alle woningen zich rondom de windturbine bevinden, valt een windturbine automatisch stil van zodra de wettelijke normen overschreden zouden worden.

Windturbines worden bij einde levensduur voor het overgrote deel (85-90%) reeds gerecycled. De mast, de generator en elektronica bestaan uit materialen die waardevol én eenvoudig terug te winnen zijn. Amper 10 à 15% is moeilijk te recycleren: vooral de wieken. Die bestaan grotendeels uit een composiet, een materiaal dat uit verschillende stoffen is samengesteld. Het gaat om een mengsel van vezels (zoals glas- of koolstofvezels) en hars (zoals epoxy of polyester).

Vandaag worden de wieken na gebruik hoofdzakelijk vermalen tot een materiaal dat bijvoorbeeld in cement kan worden verwerkt. Er lopen momenteel heel wat onderzoeken en projecten voor volledige recyclage van de wieken. Zo bouwen de windturbine fabrikant Vestas en Stena Recycling samen een fabriek voor de verwerking van conventionele windturbinewieken. Alle gebruikte composietwieken komen hierdoor in aanmerking voor circulair hergebruik. De windenergie-industrie werkt ook intensief aan materiaalverbetering, en hoopt om binnen drie jaar de eerste 100% recycleerbare wiek te ontwerpen en te produceren.

Alle uitgiften van aandelen van Luminus Wind Together kenden een groot succes. In een enkel semester in 2019 bijvoorbeeld haalde onze coöperatieve maar liefst 5 miljoen euro op, wat ook het wettelijk maximumbedrag was. Luminus Wind Together zal dan ook geen nieuwe investeringsronde organiseren. In navolging van dit succes richtte Luminus de nieuwe coöperatieve Lumiwind op om nog meer burgers en bedrijven mee te laten investeren in duurzame energieprojecten.

Lumiwind - Samen investeren in windenenergie dankzij Lumiwind, het beleggingsplan voor de burger.

Lumiwind

Samen investeren in windenenergie dankzij Lumiwind, het beleggingsplan voor de burger.
Meer weten