Waarom windenergie?
Daar zijn veel goeie redenen voor:
- Schone energie: Windenergie stoot tijdens exploitatie geen CO2, stikstofoxiden, zwaveloxiden of fijn stof uit. Na exploitatie is 85% à 90% van de massa van een windturbine volledig recycleerbaar en er wordt hard gewerkt om dit percentage verder te verhogen
- Windenergie op land is de goedkoopste vorm van nieuwe energieproductie
- Windenergie is onuitputtelijk en heeft een hoog energetisch rendement
- Maakt ons minder afhankelijk van landen die fossiele brandstoffen produceren zoals Rusland
- Zorgt voor extra tewerkstelling in eigen land en de ruime regio (ca. 300.000 jobs in de windindustrie in de EU). Elke nieuwe windturbine creëert gemiddeld ca. 10 miljoen € aan economische activiteit
Waarom is hernieuwbare energieproductie noodzakelijk?
Momenteel bedraagt de gemiddelde opwarming van de aarde ca. +1,2°C en stevenen we af op +3,2°C in 2100 onder huidige uitstootniveau’s. We ondervinden momenteel al de effecten van klimaatverandering, denk maar aan de hitterecords die jaar na jaar blijven sneuvelen, de toenemende droogte met dalende grondwatertafel, en de extreme stormen die steeds vaker voorkomen.
Om de verdere opwarming zoveel als mogelijk te beperken dienen we in de komende periode, belangrijke maatregelen te treffen om de globale CO2-emissies te verminderen met 55% tegen 2030 (t.o.v. 1990), om vervolgens naar een volledig klimaatneutrale wereld te gaan tegen 2050. Hernieuwbare energieproductie speelt hierbinnen een belangrijke rol en zal in 2030 in minstens 40% van onze totale energiebehoefte moeten voorzien (alle vormen van energie, niet enkel elektriciteit).
Om de EU-afhankelijkheid van (buitenlandse) fossiele brandstoffen aan te pakken, heeft het Europees Parlement in december2022 gestemd over aanvullende maatregelen om het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het blok ruim vóór 2030 op te voeren. Installaties om hernieuwbare energie op te wekken worden hierbij beschouwd als projecten van hoger algemeen belang.
Welke rol kan windenergie spelen binnen de klimaatdoelstellingen?
Windturbines zijn een uiterst effectieve en kostenefficiënte technologie om de wereld te kunnen voorzien van een grote hoeveelheid hernieuwbare energie.
De Europese commissie voorziet dat in 2050 de helft van de totaal geproduceerde elektriciteit in de EU afkomstig zal zijn van windenergie waarvan het grootste deel moet komen van windenergie op land.
In België zijn we, ondanks de reeds geleverde inspanningen, nog voor meer dan >80% afhankelijk van fossiele brandstoffen voor onze energievoorziening (inclusief transport). Klimaatneutraliteit in 2050 vereist een snelle uitfasering van het gebruik van fossiele brandstoffen en een transitie naar verdere CO2-arme elektrificatie met maximale inzet van hernieuwbare energie.
Ook Vlaanderen heeft grote verwachtingen van windenergie op land.
In het Vlaams energie- en klimaatplan van 2019 voor de periode 2021-2030, wenst men dat het geïnstalleerd vermogen aan windenergie wordt opgetrokken van 1,4 GW naar 2,5 GW en dit door een groei van ca. 150 MW aan capaciteit per jaar. Dit zijn een 30 à 40-tal nieuwe windturbines per jaar erbij tot 2030, bestaande uit zowel nieuwe projecten als de vervanging van bestaande windturbines door performantere types (repowering).
Vlaanderen verwacht dat windenergie op land ca. 39% van de hernieuwbare energiedoelstelling zal invullen.