Windmolenpark in Lierneux

Luminus huldigt zijn windpark in Lierneux in samen met de omwonenden ter gelegenheid van de Wereldwindag.

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Wind opent Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland, zijn windmolenpark in Lierneux. Iedereen is van harte welkom om op zaterdag 15 juni mee te vieren.

Een groot feest voor de omwonenden aan de voet van de windmolens

Luminus is trots op de vertrouwensband die het met de lokale overheid, de inwoners van Lierneux en het DNF (departement voor natuur en bos) heeft weten op te bouwen tijdens het ontwerp en de bouw van dit windmolenpark. Om hen te bedanken organiseert het bedrijf op zaterdag 15 juni van 12 tot 19 uur een groot feest. De voormiddag is voorbehouden voor de scholieren van de gemeente.

Medewerkers van Luminus zullen vragen van omwonenden over hernieuwbare energie beantwoorden en hen de kans bieden om de binnenkant van een windmolen te bezoeken. De gelegenheid bij uitstek om meer te weten te komen over windenergie, de technische eigenschappen van de turbine en de productie van groene stroom.

De deelname aan deze dag is gratis en toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Adres: op het kruispunt van Amcômont en Noirefontaine, waar parkeergelegenheid en een pendeldienst voorzien zijn.

Download hier de flyer (in het FR)

Toegang voor personen met een beperkte mobiliteit

  • Het terrein is goed bereikbaar. Hiervoor werd een toegang voorzien (volg de pijlen)
  • Een toilet voor personen met een beperkte mobiliteit is beschikbaar
  • Bar, foodtruck, etc zijn vlot toegankelijk

Groene energie voor een schonere wereld

Dit is het eerste windmolenpark van Luminus – en tevens het eerste in België – dat volledig in een bosbouwgebied ligt. Het park telt 6 windturbines van 3,2 MW en 180 m hoog, en bevindt zich op het grondgebied van Lierneux in de provincie Luik. Dankzij een jaarlijkse productie van 40 GWh, die 9.200 huishoudens (1) van groene energie zal voorzien, zal ongeveer 16.000 ton CO2 (2) minder worden uitgestoten in vergelijking met een klassieke thermische centrale.

Meer info over windenergie

De strijd tegen de klimaatopwarming

Le De Wereld Winddag vindt elk jaar plaats. Op deze dag zetten tal van organisaties over de hele wereld de voordelen van windenergie en haar rol in de energietransitie in de kijker.

Sinds enkele jaren speelt Luminus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf is nummer 1 wat betreft windenergie op het vasteland en waterkrachtenergie in België. Met zijn 190 windmolens beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 450 MW. Dankzij zijn 7 waterkrachtcentrales op de Samber en de Maas voorziet het bedrijf 60.000 gezinnen van groene stroom.

  1. op basis van een verbruik van 3500 kWh/jaar
  2. op basis van 15.000 km/jaar en een uitstoot van 152,5 g CO2/km (gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark)

Kinderanimatie