Hulp en ondersteuning
Mijn factuur uitgelegd - Bekijk jouw factuurgegevens makkelijk via My Luminus.

Uw energiefactuur uitgelegd

Vragen over uw factuur? Hier vindt u vast een antwoord!

Voorbeeldfactuur van Luminus met extra duiding

Bij Luminus willen we dat iedereen zijn factuur kan begrijpen. Daarom stelden we een voorbeeldfactuur op die alle componenten van uw factuur uitlegt.
Download voorbeeldfactuur Bekijk uw facturen in My Luminus

Waaruit bestaat het bedrag op mijn energiefactuur?

In de grafiek hiernaast ziet u de verdeling tussen de verschillende kostenposten van uw elektriciteitsfactuur. Deze bestaat uit 3 peilers: 

  • Energiekost voor de productie van gas en/of elektriciteit.
  • Nettarieven die de kost omvatten die de netbeheerder heeft om die energie tot bij de afnemer te vervoeren via kabel- en leidinginfrastructuur. Deze kost is bij elke leverancier identiek, maar kan verschillen per regio.
  • Beleidskosten die opgedeeld zijn in federale heffingen, gewestelijke bijdragen en btw (voor particuliere klanten). Deze kost is bij elke leverancier identiek. 
Hoewel uw volledige energiefactuur afkomstig is van uw energieleverancier gaat enkel het aandeel van de energiekost naar uw energieleverancier. De overige 55% tot 60% van het totaalbedrag van uw energiefactuur voor nettarieven en beleidskosten worden door uw energieleverancier integraal doorgestort naar de betreffende instanties. Als Luminus-klant vindt u op uw energiefactuur hoeveel u aan wie betaalt voor uw specifieke situatie.
Uw Luminus energiefactuur uitgelegd.

Verrassingen vermijden

Als uw wil voorkomen dat u bij de jaarafrekening plots nog veel moet betalen, kan u uw maandelijkse voorschotten eenvoudig aanpassen via de €-monitor in My Luminus.

Bovendien berekent Luminus uw ideale voorschotbedrag op basis van uw meterstanden. Zorg dus dat u deze op tijd doorgeeft in My Luminus. Doet u dat niet, dan zal het voorschotbedrag geschat worden op basis van uw verbruik in het verleden. Ook al strookt dat niet meer met uw huidige verbruik.

Pas uw voorschot aan Geef uw meterstanden door
Mijn factuur uitgelegd - voorschotten eenvoudig aanpassen via de €-monitor in My Luminus.
Luminus factuur uitgelegd - Hoe betaal ik mijn factuur?

Hoe betaal ik mijn factuur?

Betalen per domiciliëring is het gemakkelijkst maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Meer info

Hoe kan ik mijn factuur ontvangen?

Digitale factuur via e-mail

Uw digitale facturen via e-mail ontvangen biedt veel voordelen:

  • U betaalt op de manier die voor jou het beste uitkomt: via overschrijving of via domiciliëring.
  • Alle facturen die u via e-mail ontvangt, worden nadien 3 jaar lang bewaard in uw digitale archief in My Luminus.
  • Eenmalige korting : met digitale facturen bespaart u papier en draagt u dus bij aan het behoud van het milieu. Daarom krijgt u een eenmalige korting van 8,27 (excl. BTW)* op uw volgende afrekening.

Ontvang uw digitale facturen via e-mail

Papieren facturen via de post

We sturen onze facturen standaard per post op. U hoeft hiervoor dus niets te doen. U kiest voor een maandelijkse, 2-maandelijkse of 3-maandelijkse frequentie.
Als u facturen liever digitaal ontvangt, kan u dat zelf aangeven in My Luminus.
Krijgt u uw energiefacturen momenteel digitaal, maar wil u ze opnieuw in de brievenbus ontvangen? Neem dan contact op met onze klantendienst.

* De korting is niet geldig in combinatie met Luminus Benefit Pro, Luminus Optifix Pro, Luminus Basic Pro, Luminus Greenfix Pro en Luminus Click Pro, en niet verenigbaar met de korting voor de digitale factuur. Indien u elektriciteit en gas van ons afneemt, is deze korting slechts één keer van toepassing.