Waterkracht

Luminus, nummer 1 op het gebied van waterkracht in België, voorziet 60.000 Belgische gezinnen van stroom dankzij haar 7 waterkrachtcentrales die op het Belgische grondgebied geïnstalleerd zijn

Luminus, de grootste waterkrachtoperator van België

Luminus nam al meer dan een halve eeuw geleden haar eerste waterkrachtcentrale in gebruik in Ivoz-Ramet, in de omgeving van Luik. Vandaag wordt de productie verzekerd door zeven centrales, waarvan zes centrales op de Beneden-Maas tussen Namen en de Nederlandse grens en één centrale op de Samber.

101.250 ton

Vermindering van de CO2-uitstoot dankzij de centrales

Om onze waterkrachtcentrales beter te coördineren, worden ze gestuurd en gemonitord vanuit één controlezaal in Ivoz-Ramet. Zo kunnen de medewerkers de werking van elke centrale op de voet volgen, met een verbeterde productie van duurzame energie en een verhoogde veiligheid als gevolg.

Ivoz-Ramet van binnenuit

Een vernieuwd park voor een betere productie

Om het rendement van de centrales te verhogen, kan beslist worden om bepaalde centrales te renoveren en te moderniseren. Zo werden 2 van de 3 turbines van de centrale van Andenne in 2015 vervangen, met als resultaat een verhoogde efficiëntie van de site en een verbeterde energiewinning.

In de centrale van Lixhe werden twee nieuwe, efficiëntere turbines geïnstalleerd, die een vlottere regeling toelaten van het natuurlijke debiet van de Maas. Ook de elektrische installaties werden vernieuwd en het besturingssysteem van de machines werd gemoderniseerd.

Life4Fish

Life4Fish

Het project Life4Fish is een voorbeeld van het voornemen van Luminus om een actieve rol te spelen in de productie van hernieuwbare energie en de strijd tegen de klimaatverandering
Ontdek het project

Ampsin

Renovatie van de waterkrachtcentrale van Ampsin.
Lees meer

Andenne

Andenne, onlangs gerenoveerd.
Lees meer