Ja, dat kan in My Luminus. We raden je aan om het voorgestelde voorschotbedrag te kiezen , gebaseerd op je historische meterstanden.
Digitale meter? Je hoeft zelf geen meterstanden in te geven, de netbeheerder stuurt deze automatisch door.
Zijn je zonnepanelen nog maar net geïnstalleerd? Dan kunnen we nog geen juiste inschatting maken. Wacht minimaal drie maanden voordat je je voorschot aanpast.
Wil je toch eerder je voorschot verlagen, omdat bijvoorbeeld de aanmelding bij je netbeheerder wat vertraging oploopt? Klik dan in My Luminus onder het tabblad "Voorschotten" op "Recent zonnepanelen geïnstalleerd?".
Geniet je nog van het compensatieprincipe? Dan kunnen we nog geen juiste inschatting maken. Bij je volgende afrekening hebben we een beter beeld van het effect en passen we je voorschotbedrag automatisch aan.
Recent overgestapt naar een digitale meter? Door de meterwissel hebben we tijdelijk geen verbruikshistoriek, waardoor we je voorschot nog niet nauwkeurig kunnen berekenen. Na je volgende afrekening hebben we genoeg gegevens en zorgen we voor een juiste aanpassing.
Is dit het antwoord op uw vraag?
Het is is belangrijk dat je je zonnepanelen, nadat ze geplaatst en gekeurd zijn, zo snel mogelijk bij je netbeheerder meldt. Zodra je netbeheerder ons de informatie over je zonnepaneleninstallatie heeft gestuurd, kunnen wij in de Luminus Monitor app rekening houden met je injectievergoeding.
Heb je jouw zonnepanelen nog niet hebt aangemeld bij de netbeheerder? Dan kunnen we bij Luminus niet zien dat je deze hebt geïnstalleerd. Daardoor wordt er geen injectievergoeding weergegeven in de Luminus Monitor app.
De verwerking van je aangifte kan enkele maanden duren, maar Luminus betaalt je injectievergoeding sowieso retroactief terug, te beginnen vanaf het moment van keuring van je zonnepanelen.
Het injectietarief geldt voor:
Lees ook:
Meetregime 3 activeren zorgt ervoor dat de netbeheerder de toestemming heeft om per kwartier de verbruiksgegevens op jouw slimme (digitale) meter uit te lezen en deze door te sturen naar jouw leverancier.
Hoe vraag ik meetregime 3 aan?
Wanneer heeft het nut om meetregime 3 aan te vragen?
Sinds 01/01/22 is er in Vlaanderen een verplichting om bij aansluitingen < 56 kVA met een decentrale productie-installatie of energieopslagsysteem > 10 kVA, een digitale meter te plaatsen. Deze toegangspunten moeten een SMR3 meetregime hebben. Deze aanvragen ontvangen we via Fluvius.
In alle andere gevallen zijn er geen voordelen om meetregime 3 aan te vragen. Indien het doel louter is om inzicht in het verbruik te krijgen, dan kan de informatie opgezocht worden op het portaal van de netbeheerder of via monitoring apps (basic monitor, energy control monitor).
Vlaanderen:
Wallonië
Brussel:
Lees ook:
Wordt je digitale meter geïnstalleerd in de maand van je jaarlijkse meteropname?
Dan start de teller vanaf nul. We raden je aan om je verbruik goed te monitoren en je digitale verbruiksgegevens te activeren. Hoe meer je je eigen opgewekte energie verbruikt, hoe voordeliger dit is. Dit levert meer op dan de injectievergoeding die je krijgt voor stroom die je op het net zet.
Verbruik je weinig van je opgewekte energie?
Dan is het verstandig om je voorschotbedrag te verhogen en verrassingen op je jaarafrekening te voorkomen.
Vindt de installatie van je digitale meter op een ander moment plaats dan je jaarlijkse meteropname?
Dan past netbeheerder Fluvius de beginstand van je meter aan op basis van de overproductie of overconsumptie op dat moment hebt. De verrekening hiervan gebeurt bij je eerstvolgende jaarafrekening.
Door deze wijziging beschikken energieleveranciers zoals Luminus tijdelijk niet verbruiks- en productiegegevens. Daardoor wordt je huidige voorschot voor energie berekend op een schatting totdat je volgende jaarafrekening wordt opgemaakt. Het kan dus zijn dat je voorschot niet helemaal in lijn ligt met je werkelijke verbruik.
Om verrassingen op je jaarafrekening te voorkomen, raden we klanten met een hogere consumptie aan om hun voorschot te verhogen in hun klantenzone.
Onze regionale partner Insaver Luminus installeert thuisbatterijen van het merk Huawei. Als je al een omvormer van dit merk hebt, kunnen we de thuisbatterij hier direct op aansluiten. Als dat niet het geval is, plaatsen we doorgaans een nieuwe omvormer van Huawei tegen een beperkte meerkost. Dit garandeert niet alleen een naadloze integratie van je thuisbatterij, maar verlengt ook de levensduur van je installatie voor extra gemoedsrust.
Wie energie opwekt met een digitale meter in Vlaanderen, zoals met zonnepanelen, kan vanaf 2022 deze energie:
Dat laatste is dus nieuw: energie die je zelf opwekt en op het net injecteert, kan je delen met of verkopen aan andere actieve afnemers.
Let op: er zijn enkele bijzonderheden afhankelijk van de regio waarin je je bevindt. Het is nooit mogelijk om energie uit te wisselen tussen twee regio's, maar wel mogelijk om uit te wisselen met consumenten die klant zijn bij verschillende leveranciers.
Er zijn verschillende mogelijkheden om energie uit te wisselen:
1. Energiedelen binnen een groep (mogelijk in de drie regio's):
2. Energiedelen tussen gebouwen van dezelfde gebruiker (momenteel enkel mogelijk in Vlaanderen en Brussel):
3. Persoon-aan-persoonverkoop of gratis wegschenken aan derden (momenteel enkel mogelijk in Vlaanderen en Brussel):
Lees ook
Lees ook:
Bij oudere zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen hangt de rendabiliteit, door de toenmalige grotere investeringskost, nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al groenestroomcertificaten? Dan blijft dat zo, ook na de installatie van een digitale meter.
Als je momenteel groenestroomcertificaten ontvangt voor je zonnepaneleninstallatie in Wallonië, blijft dit ongewijzigd na de installatie van een digitale meter bij jou thuis.
Bel
Bel ons van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur.
Chat
Chat met ons van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur.
De knop 'Start de chat' verschijnt zodra een medewerker beschikbaar is.
Stuur een bericht
Vul het formulier in.
We antwoorden binnen de werkdag.