Wat houdt de hervorming van de Bijzondere accijns in?

De federale regering besliste om de btw-verlaging voor huishoudelijke klanten op elektriciteit en gas permanent van 21% naar 6% te verlagen. Vanaf 1 april 2023 hervormt de regering de Bijzondere accijns. Dit is een indirecte belasting op je energieverbruik en wordt door alle energieleveranciers integraal doorgestort naar de overheid.

Het systeem van de Bijzondere accijns werkt met verschillende tarieven, afhankelijk van je jaarverbruik. Er geldt een vast accijnstarief voor het basisverbruik en andere tarieven voor het meerverbruik. Bij hogere prijzen op de energiemarkten zullen de accijnzen voor elektriciteit en gas voor het basisverbruik automatisch dalen. Bij lagere marktprijzen, kan de accijns voor het meerverbruik van gas stijgen.

Klanten met recht op sociaal tarief zullen vanaf 1 juli 2023 niet meer vrijgesteld zijn van het betalen van de Bijzondere accijns en de Bijdrage op de energie.

Raadpleeg de actuele prijzen van de Bijzondere accijns op onze prijslijsten of op de website van de overheid.

Voor professionele klanten werd de Bijzondere accijns tijdelijk verlaagd sinds november 2022. Vanaf 1 april 2023 gaat het tarief terug naar het standaardtarief van voor november 2022. De btw op gas gaat voor professionele klanten terug van 6% naar 21% op 1 juli 2023.

Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen


Geen antwoord gevonden op je vraag?
Kies één van de contactmogelijkheden.

De knop "Start de chat" verschijnt zodra een een medewerker beschikbaar is. 

De chat is beschikbaar tijdens de openingsuren van de klantendienst: 
Ma.-vr.: 8u00 - 18u00.

Onze residentiële klantendienst is bereikbaar
op het nummer 078 150 210 (zonaal tarief)

Maandag - Vrijdag: 08 uur tot 18 uur

Tip: houd een factuur met uw klantgegevens bij de hand.