Hulp en ondersteuning

Volg je verbruik in real time en tot op de euro met EnergyControl Monitor

Tijdelijk 3 maanden gratis!

Registreer je hier >

Bekijk voortaan je energieverbruik in real time en verlaag actief je energiekosten

Heb je een digitale meter? En wil je in real time je actuele verbruik én je werkelijke kosten tot op de eurocent kennen? Dan is Luminus EnergyControl Monitor voor jou ideaal.

 • Bekijk in real time je verbruik en kosten
 • Spoor snel je energievreters op
 • Verhoog de zelfconsumptie van je zonnepanelen
 • Pas je verbruik direct aan met slimme meldingen
 • Vermijd verrassingen met het capaciteitstarief

Zo kan je bewuster omspringen met je energie en gericht actie nemen om je verbruik te beperken. In de Monitor app zie je ook meteen zeer concreet het effect van je inspanningen.

Hoe werkt het?

Via een klein apparaatje dat je in de P1-poort van je digitale meter klikt, een zogenaamde ‘dongle’, stuur je jouw verbruiksgegevens in real time naar de Luminus Monitor app. Het is belangrijk dat je een stabiele wifi-verbinding hebt in de buurt van je digitale meter.

Voor de dongle is er een eenmalige vergoeding van € 24,99 en een maandelijkse bijdrage. Die bijdrage is nu de eerste drie maanden gratis*. Je investering verdien je sowieso snel terug: met EnergyControl Monitor bespaar je makkelijker en snel.

Registreer je hier >

*Schrijf je in voor 31/12/2023, dan betaal je de eerste drie maanden geen abonnementskost. Erna betaal je € 2,95/maand.

Kortingsactie!

Eenmalig € 24,99 voor je dongle
& nu TIJDELIJK € 2,95 € 0,00 
maandelijkse bijdrage*

Krijg 3 maanden gratis >

Opzeggen kan op ieder moment en kosteloos.

Cindy en 30.000 andere Luminus-klanten met een digitale meter zijn overtuigd

Cindy uit Sint-Truiden gebruikt sinds kort Luminus EnergyControl Monitor: een handige tool waarmee ze in real time inzicht krijgt in haar elektriciteits- en gasverbruik. Is dat te hoog volgens haar? Dan past ze het meteen aan en bespaart ze: in een paar maanden al makkelijk 50 euro!
Activeer EnergyControl Monitor
Volg je verbruik in real time

 

Volg je verbruik in real time

Voor elektriciteit krijg je een realtime overzicht in kWh van je verbruik - en injectie als je zonnepanelen hebt. Ook je gasverbruik check je tot en met het laatste volle uur in m³.

Zo weet je op elk moment hoeveel je verbruikt en waar je nog kan besparen. In de Monitor app zie je meteen het effect van je inspanningen om je verbruik te beperken.

Aan de slag

 

Krijg inzicht in je werkelijke kosten

Je energie heeft voortaan geen geheimen meer. Je ziet je totale verbruik per dag, week, maand of jaar: in euro én gekoppeld aan je Luminus-tarief. Je weet dus steeds wat je werkelijke kosten zijn.

Zo kan je bovendien desgewenst je voorschotbedrag aanpassen en verrassingen op je jaarfactuur vermijden.

Activeer EnergyControl Monitor
Krijg inzicht in je werkelijke kosten
Ontmasker de 'energievreters' bij je thuis

 

Ontmasker de 'energievreters' bij je thuis

Dankzij EnergyControl Monitor weet je waar het meeste energie naartoe gaat en welke apparaten bij je thuis (te) veel energie verbruiken.

Je wordt je bewust van de energievreters in je woning en kan ze doelgericht aanpakken. Op die manier bespaar je op je energiekosten zonder in te boeten op comfort.

We baseren ons hiervoor op je digitale meterdata en de gegevens die je in je persoonlijk profiel invult. Hoe vollediger je profiel is, hoe juister we de verschillende apparaten kunnen identificeren.

Aan de slag

 

Vermijd hoge nettarieven

Op 1 januari 2023 ging het capaciteitstarief in. De berekening van de nettarieven hangt voortaan af van je hoogste maandelijkse verbruikspieken. Pieken in je verbruik ontstaan als je verschillende energieverslindende toestellen op hetzelfde moment aanzet, zoals je droogkast, oven, … 

Met EnergyControl Monitor ben je helemaal klaar voor het capaciteitstarief:

 • Je kent je maandelijkse verbruikspieken
 • Je kiest zelf een maximale verbruikspiek
 • En krijgt een melding wanneer je die piek bereikt
 • Je kan je verbruik tijdig aanpassen en spreiden
 • En zo hoge nettarieven vermijden

Activeer EnergyControl Monitor
Verhoog je zelfconsumptie en laat je zonnepanelen optimaal renderen

 

Verhoog je zelfconsumptie en laat je zonnepanelen optimaal renderen

De dongle registreert in real time je injectie en afname van het net en geeft ook je zonneproductie en zelfconsumptie door.

Zo ontdek je wanneer je zonnepanelen voldoende energie opwekken en het ideaal is om die zonne-energie te verbruiken. Het is dan voordeliger om bv. de wasmachine of vaatwasser te laten draaien met je zelf opgewekte energie.

Aan de slag

Activeer Luminus EnergyControl Monitor in 5 stappen

EnergyControl Monitor werkt met een dongle: een klein apparaatje dat je in de P1-poort van je digitale meter plaatst en die jouw verbruiksinformatie in real time naar de Monitor app stuurt. Voor de dongle is er een eenmalige vergoeding van € 24,99 en een maandelijkse bijdrage. Die bijdrage is nu de eerste drie maanden gratis. Je investering verdien je sowieso snel terug: met EnergyControl Monitor bespaar je makkelijker en snel.

*Schrijf je in voor 31/12/2023, dan betaal je de eerste drie maanden geen abonnementskost. Erna betaal je € 2,95/maand.

 1. Registreer je online & bestel je dongle 
  EnergyControl Monitor.

  Stap 1: Registreer je online & bestel je dongle 

  Na je registratie en bestelling krijg je een e-mail ter bevestiging. Je krijgt de dongle thuis toegestuurd na max. 8 werkdagen.
  Registreer je hier voor EnergyControl Monitor
 2. Activeer de P1-poort van je digitale meter
  Activeer de P1-poort van je digitale meter.

  Stap 2: Activeer de P1-poort van je digitale meter

  Hoe je de P1-poort van je digitale meter activeert, hangt af van je netbeheerder. Je P1-poort is actief als er op het scherm van je digitale meter een pijltje boven 'GP' staat. Meer informatie over de activatie van de P1-poort, vind je hier.
  Registreer je hier voor EnergyControl Monitor
 3. Download de Luminus Monitor app en log in met je My Luminus accountgegevens
  Download EnergyControl Monitor.

  Stap 3: Download de Luminus Monitor app en log in met je My Luminus accountgegevens

  De dongle stuurt je digitale meterdata naar de Luminus Monitor app.
  Die app download je heel eenvoudig in de App store of Google Play store. Log vervolgens in met je accountgegevens van My Luminus, de online klantenzone.
  Registreer je hier voor EnergyControl Monitor
 4. Configureer je dongle
  Dongle EnergyControl Monitor.

  Stap 4: Configureer je dongle

  Plaats je dongle in de P1-poort van je digitale meter en volg de instructies in de app om deze met je wifi-netwerk te verbinden. Het is belangrijk dat je een stabiel wifi-netwerk hebt.
  Registreer je hier voor EnergyControl Monitor
 5. Ga aan de slag om actief je energiekosten te verlagen
  Ga aan de slag om actief je energiekosten te verlagen.

  Stap 5: Ga aan de slag om actief je energiekosten te verlagen

  De handleiding die je bij de activatie ontvangt toont je welke mogelijkheden je allemaal hebt om in real time je energieverbruik te monitoren en gericht actie te ondernemen om je kosten te verlagen.
  Registreer je hier voor EnergyControl Monitor

Al meer dan 30.000 actieve gebruikers

 

"Ik kijk bijna dagelijks hoeveel energie we verbruikt hebben en hoeveel het kost. Het is bijna een verslaving, ik loop constant achter mijn kinderen om de lichten uit te doen."

Gianni P.

"Wat ik het meest interessant vind, is dat je echt ziet wat je per dag aan energie betaalt! Dat is ook dé beste motivatie om je verbruik te beperken. Je ziet ook meteen het effect van een graadje minder of van de verwarming een halfuur voor te gaan slapen al af te zetten."

Henny V.G.

"De dongle is een grote meerwaarde. Eenmaal ingeschreven bij Fluvius, ging de installatie ook zeer vlot. Doordat ik nu écht zicht heb in mijn energieverbruik, ga ik er ook een pak bewuster mee om."

Eric S.

Heb je nog een vraag?
Het antwoord vind je hier misschien al.

 
 • Waar en hoe kan ik de Monitor app downloaden voor mijn Luminus EnergyControl Monitor?

  Nadat je je geregistreerd hebt voor Luminus EnergyControl Monitor, krijg je een welkomst e-mail met een praktische handleiding die je kan helpen bij de installatie en het eerste gebruik ervan.

  De Monitor app kan je in de App Store of op Google Play downloaden.
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Wat is het verschil tussen de My Luminus app en de Luminus Monitor app?

  • My Luminus app: Dit is je online klantenzone waar je in de eerste plaats je administratie kan regelen: je voorschot aanpassen, wisselen van tarief, je facturatie-adres aanpassen, je facturen bekijken, … Heb je een digitale meter en woon je in Vlaanderen? Dan kan je hier ook gratis gebruik maken van de Digitale Meterstanden dienst in My Luminus om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik, dit met één dag vertraging.
  • Luminus Monitor app: Dit is de app gekoppeld aan de betalende dienst Luminus EnergyControl Monitor die je toelaat om realtime inzicht te krijgen in je energieverbruik via een klein apparaatje dat je in de P1-poort van je digitale meter klikt (nl. een dongle)..

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Hoe activeer ik de P1-poort van mijn digitale meter om gebruik te maken van Luminus EnergyControl Monitor?

  De procedure voor het activeren van de P1-poort van je digitale meter verschilt afhankelijk van je netbeheerder: 

  • Je netbeheerder is Fluvius: Activeer de P1-poort van je digitale meter via je Mijn Fluvius-account door deze link te volgen: https://mijn.fluvius.be/poortbeheer. Voor meer uitleg verwijzen we je door naar deze video van Fluvius (enkel beschikbaar in het Nederlands).
  • Je netbeheerder is Sibelga: Je P1-poort van je digitale meter is standaard open. Je hoeft dus niets te doen. 
  • Je netbeheerder is Ores: Het openen van je P1-poort is gratis bij de installatie van je digitale meter. Als je je P1-poort achteraf wil openen, brengt Ores hier een extra vergoeding van €26 in rekening. Meer informatie vind je via de volgende link: https://www.ores.be/particuliers-et-professionnels/ports-clien.
  • Je netbeheerder is Resa: Het openen van je P1-poort is gratis bij de installatie van je digitale meter. Je kan je P1-poort later altijd activeren via uw MyRESA-account. Meer informatie vind je via de volgende link: https://www.resa.be/fr/ma-situation/mon-compteur/compteur-communicant/port-client/.

  Ook goed om te weten:
  • Je kan rechtstreeks op je digitale elektriciteitsmeter zien of je P1-poort open staat:

             - Als je P1-poort succesvol geactiveerd is, verschijnt er namelijk een pijltje boven ‘GP’.

             - Als er geen pijltje boven ‘GP’ staat, wil dit zeggen dat je P1-poort nog gesloten is.

  • Als dit langer dan 72 uur duurt, neem je best contact op met je netbeheerder.

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord van My Luminus vergeten of wil dit wijzigen. Hoe doe ik dit?

  Gebruikersnaam
  Je gebruikersnaam voor My Luminus is het e-mailadres waarmee je je geregistreerd hebt.

  Wachtwoord vergeten
  Je kan zelf een nieuw wachtwoord aanvragen. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar My Luminus en klik op 'Wachtwoord vergeten?'.
  2. Vul je e-mailadres in waarmee je bent geregistreerd en klik op 'Stuur me een reset-link'.
  3. We sturen je onmiddellijk een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

  Maakte je een account aan via je Facebook- of Google-account?

  • Gebruik dan steeds dit account om je aan te melden. We kunnen deze paswoorden niet resetten.
  • Je kan je wel op elk moment opnieuw registreren met je e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord.

  Lees ook: Hoe registreer ik me op My Luminus?

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen


Je antwoord niet gevonden?

Volledige lijst van veelgestelde vragenAlgemene voorwaarden

Liever rechtstreeks contact met een van onze medewerkers? Dat kan uiteraard.
We staan voor je klaar via monitor.support@luminus.be.