Hulp en ondersteuning
injection solar panels

Investeer mee in zonnepanelen

Investeren in een groene toekomst? Dat kan via de participatieprojecten van Luminus voor zonnepanelen. Ontdek er alles over! 

Investeer mee in zonnepanelen

Zonnepanelen: investeer mee in groene oplossingen

Luminus investeert in de productie van duurzame en hernieuwbare energie. 23 procent van onze totale energiecapaciteit is afkomstig uit hernieuwbare energie – voornamelijk afkomstig van wind. Dat maakt Luminus proportioneel gezien de meest groene energieproducent van de belangrijkste Belgische spelers. 

Maar we doen dat niet alleen. We maken er een punt van om zoveel mogelijk mensen hierin te betrekken: van overheid over bedrijven tot burgers. Ook jij kan dus deel uitmaken van onze groenere toekomst. Zo creëren we een écht draagvlak voor hernieuwbare energie.

Eén van de mogelijkheden is zonnedelen: lokaal investeren in zonnepanelen van je vereniging, gemeente, bedrijf, sportclub…. Zin om je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst én te genieten van een mooi dividend? Op deze pagina houden we je op de hoogte van al onze investeringsprojecten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nieuws ontvangen rond onze participatieprojecten?
Houd me op de hoogte

“Deze manier van investeren is een winwin voor iedereen.”, vertelt de voorzitter van KVCR Wara Genk.

Onze leden kunnen niet alleen genieten van een mooi rendement, maar dergelijke projecten dragen ook bij tot het groepsgevoel. Iedereen kan op een laagdrempelige manier bijdragen tot een groenere planeet, en dat is een fijn gevoel.

Ons eerste participatieproject is een feit! 

Volleybalclub KVCR Wara Genk investeert in zonnepanelen

Volleybalteam KVCR Wara Genk wil haar spelers, supporters, leden en alle inwoners van Genk de kans geven om mee te investeren in een installatie van zonnepanelen op het dak van de sporthal. Wat houdt dit participatieproject concreet in?

Insaver zal 130 zonnepanelen installeren, samen goed voor zo'n 36 kWp (kilowattpiek). De opgewekte elektriciteit zal de sporthal en cafetaria verlichten. Investeren kan al vanaf 35 euro en levert een bruto rendement van 3% op gedurende 5 jaar.

“Deze manier van investeren is een winwin voor iedereen.”, vertelt de voorzitter van KVCR Wara Genk.
“Onze leden kunnen niet alleen genieten van een mooi rendement, maar dergelijke projecten dragen ook bij tot het groepsgevoel. Iedereen kan op een laagdrempelige manier bijdragen tot een groenere planeet, en dat is een fijn gevoel.

Zonnedelen is realiseerbaar dankzij Power2Green en het samenwerkingsplatform mozzeno.com.

mozzeno 


Wat zijn de voordelen van zo’n investering in zonnepanelen?

  • Je kan al investeren vanaf een relatief klein budget.
  • Je kan investeren in meerdere projecten.
  • Investeren in groene energie wordt nu ook mogelijk voor wie al panelen heeft, wie geen eigen dak heeft of wie een woning huurt.
  • Het risico is zeer laag: elk project wordt gerealiseerd, ongeacht het bedrag dat wordt opgehaald via participatie.
Logo volleybalclub WARA Genk

Veelgestelde vragen

Investeren in een project zoals dit met zonnepanelen: dat is samen volop gaan voor een groenere toekomst.

Projecten als zonnedelen bieden aan iedereen de mogelijkheid om hieraan deel te nemen, in eigen tempo.

Luminus wil graag een ruimer draagvlak creëren voor projecten in hernieuwbare energie en wil daarbij de publieke participatie stimuleren.

Er wordt beroep gedaan op Power2Green en mozzeno voor deze projecten. Power2Green (waarvan Luminus aandeelhouder is), realiseert de zonnepanelenprojecten, terwijl mozzeno de investeringen verzorgt.

Voor elk project geeft mozzeno schuldinstrumenten uit onder de vorm van 'notes', waarop Belgisch recht van toepassing is. Vervolgens bieden ze deze schuldinstrumenten als beleggingsproduct voor het publiek aan via hun online investeringsplatform.

Indien je investeert teken je dus in op die schuldinstrumenten van mozzeno. Je hebt enkel een band met mozzeno en niet met Luminus of Power2Green. Met de fondsen opgehaald door de uitgifte van deze notes verschaft mozzeno een lening aan Power2Green. Power2Green wendt deze lening als onderdeel van de financiering voor de zonnepanelenprojecten.

In principe kan iedereen deelnemen, maar we willen graag lokale investeerders als eerste de kans geven om deel te nemen. Mensen die nauw betrokken zijn bij de vereniging, het bedrijf of de gemeente kunnen voorrang krijgen.

Investeren brengt risico’s met zich mee. Dat kan gaan tot het gedeeltelijk of geheel verlies van het geïnvesteerde kapitaal. Zo zal mozzeno het geïnvesteerd bedrag enkel terugbetalen in de mate dat zij zelf is terugbetaald door Power2Green.

Als investeerder is er dus een kredietrisico op mozzeno nv en een (indirect) tegenpartijrisico op Power2Green. In het geval van insolvabiliteit van mozzeno of Power2Green nv zou de integrale terugbetaling van het geïnvesteerd bedrag in het gedrang kunnen komen.

Investeer op een verantwoorde manier en lees zeker eerst de informatienota van mozzeno na. Deze investering wordt exclusief aangeboden door mozzeno, via diens financieringsplatform. Je vindt op de website van mozzeno een informatienota met alle modaliteiten en de risico’s die verbonden zijn aan deze investering: https://www.mozzeno.com/wara-genk.

Opmerking: je inschrijving op de lijst is nog geen inschrijving op het investeringsproject.

Participatieve financiering of 'crowdfunding' is een alternatief voor het traditionele banksysteem om projecten financieel te steunen.

Deelnemen aan participatieve financiering kan al vanaf heel kleine bedragen. Je hoeft dus niet kapitaalkrachtig te zijn om te kunnen investeren. In ruil voor je investering krijg je een vooraf afgesproken tegenprestatie.

Voor het project zonnepanelendelen werken Luminus en Power2Green samen met mozzeno, een firma dat een online platform beheert gebaseerd op het principe van 'crowdlending'. Hierbij deelt mozzeno een lening of krediet op in kleinere onderdelen waarin de 'crowd' dan kan investeren.

Het nettorendement wordt berekend door de roerende voorheffing af te trekken van het bruto rendement (ongeveer 30%, van toepassing op de gemiddelde natuurlijke persoon, inwoner van België, die investeert).
Zo houd je bij een bruto rendement van 3% bijvoorbeeld nog steeds een nettorendement over van 2,1%.

Mozzeno stelt je een pagina voor met veelgestelde vragen: https://support.mozzeno.com/nl/support/solutions.

Je vindt hun contactgegevens ook op: https://www.mozzeno.com/nl/support-en-contact.

E-book: zonnepanelen bij je thuis

Alles wat je moet weten voor, tijdens en na de installatie. 
Download hier

Lees meer over zonnepanelen

Download onze app op