Zonnepanelen en digitale meter
In 2025 gaat netbeheerder Fluvius in Vlaanderen verder met de uitrol van digitale meters. Die vervangen de terugdraaiende tellers en dat heeft een impact op je factuur. Alvast deze tip: met zonnepanelen gebruik je zelf best zoveel mogelijk van je zelfgeproduceerde energie.
Met een terugdraaiende teller zie je de cijfertjes terugdraaien wanneer je zonnepanelen energie produceren. Daaraan komt een einde: netbeheerder Fluvius installeert bij iedereen in Vlaanderen een digitale meter vanaf 2025. Je kan dat niet langer weigeren. Het kadert in een Europese richtlijn om energie-efficiënter te worden.
Digitale meters werken anders, ze meten alles apart: je verbruik, de productie via je zonnepanelen en je injectie. Dat laatste is de zelfgeproduceerde stroom die je niet gebruikt en terug op het net zet.
Dit is nieuw:
Dit blijft hetzelfde:
Om zo slim mogelijk om te gaan met je energie, zijn dit onze 5 supertips:
Als eigenaar van zonnepanelen die recent een digitale meter kreeg, heb je mogelijk recht op de retroactieve investeringspremie. De premie compenseert voor een deel het feit dat je je investering in zonnepanelen tot op heden onvoldoende kon terugverdienen. Je kan overwegen het bedrag van deze premie te investeren in een thuisbatterij bijvoorbeeld.
Deze premie aanvragen kan tot 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter en uiterlijk vóór eind 2025. Meer info en de premie aanvragen, doe je via Fluvius: inloggen en de premieaanvraag starten.
Heb je zonnepanelen en een nieuwe digitale meter? Dan hebben we een heel interessant energietarief voor jou, mét injectievergoeding. Plus heel wat tips & tools om slimmer om te gaan met je energie.
Bel naar onderstaand nummer of vul het formulier in en dan bellen we je terug als het past. Onze medewerker neemt graag de tijd voor jou.
Je hebt zonnepanelen? Sla de energie die je niet onmiddellijk zelf verbruikt op in een thuisbatterij. Zo haal je het maximum uit je zelfgeproduceerde energie.
Monitor je verbruik in real time: je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen zie je in real time op je smartphone. Zo verbruik je slimmer en verlaag je je kosten.
Sinds 1 januari 2025 kun je de plaatsing van de digitale meter niet meer uitstellen. Wat betekent dat voor je verbruik en energiefactuur als eigenaar van zonnepanelen? Je leest het hier.
4 min leestijd
Je digitale meter bevat een schat aan inzichten. Met een slimme aanpak profiteer je volop van deze voordelen en houd je je kosten onder controle. Onze experten geven gouden tips.
3 min leestijd
Wat is een digitale meter precies? Waarom moet elk huishouden
worden omgeschakeld? Zijn er ook nadelen aan verbonden? Een blik op de kwestie.
4 min leestijd
De intercommunales komen een digitale meter plaatsen in geval van :
De uitrol is actief bezig. Eind april 2025 heeft 69% van de Fluvius-klanten een digitale meter.
Het doel om tegen 2024 80% te bereiken werd niet gehaald. De doelstelling is om in 2029 een uitrol van 100% te hebben.
Fluvius plaatst automatisch al een digitale meter in deze gevallen:
Je kan op de website van Fluvius je EAN ingeven om te zien wanneer je ingepland staat: https://www.fluvius.be/nl/meters-en-meterstanden/digitale-meter/wanneer-krijg-ik-een-digitale-meter/planningschecker
Sinds 1 januari 2023 vindt de installatie van een slimme elektriciteitsmeter systematisch plaats in de volgende gevallen:
Uiterlijk op 31 december 2029 moet de netbeheerder 80% van de slimme elektriciteitsmeters hebben geïnstalleerd.
Wil je niet wachten dan kan je een verzoek indienen voor de installatie. In dat geval is de installatie betalend.
Voor bepaalde type klanten in Brussel wordt de slimme meter systematisch en gratis vervangen:
Bij nieuwe elektrische aansluitingen (nieuwe gebouwen) of het plaatsen van een extra meter is de plaatsing van de slimme meter betalend.
In tegenstelling tot de klassieke meter, draait een slimme meter niet terug. Hij meet zowel de energie die je verbruikt (consumptie) als de energie die je op het net injecteert (productie).
Op je afrekening zie je deze twee waarden apart staan, zodat je duidelijk kunt zien hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je hebt geïnjecteerd. Je krijgt dus een afrekening voor het verschil van deze twee waarden.