De stadsverwarming van Gent: energie in harmonie met de omgeving


We investeren voor een nog duurzamere stadsverwarming

Luminus investeert voortdurend in nieuwe technologieën en verbeteringen van haar productiepark. De centrale Ham toont perfect aan hoe een oude industrie zich wist aan te passen aan de hedendaagse verbruiksnoden. Hierbij werd de bestaande infrastructuur behouden en werd rekening gehouden met de actuele uitdagingen op vlak van milieubeheer.

“We zijn erg blij dat Luminus het warmtenet een nieuw leven geeft en zo de kans biedt om vele gebouwen op een slimme en zuinige wijze te verwarmen. Wij hopen ook beroep te kunnen doen op de know-how en de ervaring die een grote internationale groep ons kan bieden in onze lange, maar absoluut noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad.”

Daniël Termont, voormalig burgemeester van Gent

Stadsverwarming: een rationeel energiegebruik

In Gent Ham springen we al sinds 1958 op een milieuvriendelijke manier om met de warmte-energie van de centrale. Via een ondergronds net worden ziekenhuizen en sociale woningcomplexen, universiteitsgebouwen en winkelcentra verwarmd. Een openbaar zwembad wordt ook verwarmd dankzij warm water dat gerecupereerd wordt uit de centrale.

De klanten zijn aangesloten aan de hoofdleiding van warm water. Hun installaties worden verwarmd via een warmtewisselaar, waarna het afgekoelde water weer naar de centrale vloeit. De openbare gebouwen worden op die manier voorzien van lokale, schone en groene energie. We blijven investeren in deze schone technologie om deze verder te ontwikkelen.