Het capaciteitstarief: nieuw op je energiefactuur vanaf januari 2023.

De VREG introduceert het capaciteitstarief:

Wat is het en wat is de impact voor uw bedrijf?

Het capaciteitstarief: nieuw op je energiefactuur vanaf januari 2023

In Vlaanderen introduceert de VREG op 1 januari 2023 het capaciteitstarief. Dat is het nieuwe tarief voor de nettarieven: uw bijdrage voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet, die uw bedrijf via zijn energiefactuur betaalt aan netbeheerder Fluvius. Gelukkig hoeft het capaciteitstarief lang niet automatisch een stijging van uw factuur te betekenen.

Het capaciteitstarief: een nieuwe berekening van uw nettarieven

 

Al jaar en dag betaalt uw zaak via de energiefactuur aan de distributienetbeheerder een bijdrage voor de nettarieven. Die kosten wordt vandaag berekend op basis van het verbruik van uw onderneming.

Vanaf 1 januari 2023 wordt die bijdrage op een nieuwe manier berekend. Het verbruik zal nog maar voor een deel meetellen. Het andere deel van de netkosten wordt berekend op basis van de verbruikspieken van uw bedrijf. Die ontstaan als daar verschillende energieverslindende toestellen op hetzelfde moment ingeschakeld zijn of wanneer u een elektrische wagen op volle snelheid laadt. Een digitale meter kan die verbruikspieken registreren. Voor ondernemingen met een analoge meter geldt een vaste bijdrage.

Het energietarief van Luminus dat uw bedrijf geniet, blijft dus hetzelfde. Alleen het gedeelte ‘,nettarieven van de factuur, afkomstig van de netbeheerder, verandert gedeeltelijk. In totaal zal het capaciteitstarief zo’n 10% van de energiefactuur uitmaken.

Samenstelling van je energiefactuur.

Veelgestelde vragen

 
 • Hoe berekent de VREG je capaciteitstarief?

  Ik heb een analoge meter:

  • Analoge meters kunnen geen verbruikspieken registreren. Daarom blijft voor deze groep een groot gedeelte van de nettarieven nog steeds gebaseerd op het verbruik.
  • Ze betalen een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW. 
  • Benieuwd naar de impact van het capaciteitstarief voor jouw energiefactuur?

  Ik heb een digitale meter:
  • Op basis van de gegevens van je digitale meter bepaalt je netbeheerder je kwartiervermogen: het gemiddeld vermogen (in kW) per kwartier elektriciteitsgebruik.
  • Vervolgens wordt voor elke maand het kwartier bepaald waarin je kwartiervermogen het hoogst was. Dat wordt je maandpiek genoemd. 
  • Het energieverbruik wordt jaarlijks afgerekend. 
  • Voor elke maand wordt het gemiddelde genomen van je maandpieken van de voorafgaande 12 maanden. Op basis daarvan bepaalt de netbeheerder je effectieve nettarieven. 
   image.png
   
  Nuttige links:
  • Deze video van de VREG legt het nieuwe systeem in detail uit: Nieuwe Nettarieven
  • Benieuwd naar de impact van het capaciteitstarief voor jouw energiefactuur?

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Zal ik meer moeten betalen door het capaciteitstarief?

  Het capaciteitstarief heeft enkel een impact op een deel van de nettarieven van je energiefactuur: zo’n 10% van het totale bedrag.

  Je energietarief van Luminus verandert niet. Volgens voorlopige simulaties van de VREG zullen de nettarieven op hetzelfde niveau blijven voor de meeste Vlaamse gezinnen. Heb je een digitale meter, dan kan je je nettarieven zelfs zien krimpen door je verbruik te spreiden. Op onze blog delen we onze voornaamste tips.

  Gebruik de simulator van de VREG om te weten te komen wat het capaciteitstarief zal betekenen voor jouw energiefactuur.
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Het capaciteitstarief: hoe kan je hoge verbruikspieken vermijden?

  Heb je een analoge meter? Dan worden je pieken niet geregistreerd en betaal je een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW. Je hoeft dus geen verbruikspieken te vermijden.

  Heb je een digitale meter? Dan kan je de impact op je energiefactuur beperken door je verbruik slim te spreiden. Op onze blog delen we onze voornaamste tips. Download ook zeker de gratis Luminus Monitor app en volg je maandpieken makkelijk op. 
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Het capaciteitstarief: hoe kan ik mijn verbruikspieken in de gaten houden?

  • Heb je een digitale meter?
  In de gratis Luminus Monitor app kan je heel makkelijk je hoogste maandelijkse verbruikspiek raadplegen. Je vindt er ook handige inzichten in hoeveel energie je verbruikt en waarvoor, en dat zowel in kWh als in euro. Wil je een melding ontvangen als je een ingestelde verbruikspiek bereikt? Bestel dan de Luminus Monitor Key.
   
  • Heb je een analoge meter?
  Dan worden je pieken niet geregistreerd en betaal je een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW.
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Waarom introduceert de VREG het capaciteitstarief?

  Met het capaciteitstarief wil de VREG iedereen aanmoedigen om grote verbruikspieken te vermijden. Lees meer op de website van de VREG.
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Wat betekent het capaciteitstarief voor het dag/nachttarief?

  De energiefactuur bestaat uit drie delen:

  1. de nettarieven, waaronder het capaciteitstarief, bepaald door de netbeheerder,
  2. de energiekosten zelf, bepaald door je energieleverancier;
  3. de heffingen, bepaald door de regering.


  Voor het gedeelte nettarieven van de energiefactuur, waaronder het capaciteitstarief, wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen dag- of nachttarief. Er geldt dus maar één capaciteitstarief. Het moment van de dag waarop je hoogste verbruikspiek zich voordoet, maakt niets uit voor de hoogte van het capaciteitstarief.

  Voor het gedeelte energiekosten van de energiefactuur (de prijs die je aan je energieleverancier betaalt) blijft het dag-/nachttarief wél nog van toepassing. Het blijft dus een goed idee om je wasmachine, droogkast of vaatwasser ’s nachts te laten draaien, al vermijd je best ook ’s nachts hoge verbruikspieken.
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Hoe kan ik het capaciteitstarief zien op mijn energiefactuur?

  Vanaf januari 2023 vind je de facturatiepiek terug op je jaarafrekening. Als je de details van je berekening wil raadplegen, kan dat op de gedetailleerde factuur. Die vind je terug in je persoonlijke klantenzone My Luminus onder het menu “facturen”. 
   

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
 • Ik heb een elektrische wagen met laadpaal en een digitale meter. Zullen mijn nettarieven stijgen door het capaciteitstarief?

  Wie een digitale meter en een elektrische wagen heeft, gaat best even na of hij of zij hoge pieken veroorzaakt door het laden. Dat pak je zo aan:

  1. Ga na wat je hoogste piek is. Dat kan heel eenvoudig in de Luminus Monitor App of op je persoonlijke klantenzone van Fluvius (mijn.fluvius.be) onder de tab “verbruik”. 
  2. Gebruik deze waarde om je nettarieven te simuleren op de website van de VREG
  3. Indien nodig kan je overwegen om vanaf januari 2023 trager te laden. De laadsnelheid kan je bij sommige merken verlagen via de wagen zelf. Eigenaars van een laadpaal van Luminus kunnen contact opnemen via mobilitysolutions@luminus.be of telefonisch op het nr 02/289 90 90. Geen laadpaal van Luminus? Contacteer dan je installateur.

  Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen

Lees meer over de digitale meter