Hulp en ondersteuning

Warmtepomp - Vraag en antwoord

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt heel eenvoudig. De thermische energie die aan de natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken, wordt onttrokken en afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en warmteboiler?
Een warmtepomp verwarmt een ruimte en kan eventueel ook voor sanitair warm water zorgen. Een warmtepomp-boiler zorgt alleen voor sanitair warm water.

In welk type huizen zijn warmtepompen aangewezen?
Warmtepompen renderen het best in woningen met een lage warmtebehoefte; met andere woorden in woningen die goed geïsoleerd zijn. Ook je installatiekost zal lager liggen. Is je woning niet of slecht geïsoleerd? Investeer dan eerst in een degelijke isolatie.

Waarom zijn warmtepompen het meest interessant bij vloer- of wandverwarming?
Vloer- of wandverwarming zijn verwarmingssystemen op lage temperatuur. Je verbruik zal dus aanzienlijk lager liggen dan bij een klassiek verwarmingssysteem. Ter vergelijking: bij klassieke radiatoren moet het water opgewarmd worden tot 55°C, bij vloer- of wandverwarming is dat slechts 35°C.

Is dat soort verwarming (nog) geen optie, dan kan je bij wijze van alternatief overschakelen op overgedimensioneerde radiatoren of op ventiloconvectoren (verwarmingstoestellen die beter en sneller verwarmen met water van lage temperatuur).

Waarom moet ik de temperatuur 's nachts niet verlagen met een warmtepomp?
Een constante temperatuur is best. Door ‘s nachts de temperatuur sterk te laten zakken zal de warmtepomp ‘s morgens harder moeten werken en dus meer energie verbruiken om de hogere gevraagde watertemperatuur te verkrijgen.

Hoe onderhoud ik mijn installatie?
Officieel is je warmtepomp onderhouden niet verplicht omdat er geen verbrandingstechnieken toegepast worden. Om de goede werking, een hoog rendement én de lange levensduur van je warmtepomp te blijven garanderen, is een regelmatig onderhoud van je warmtepomp weliswaar ten zeerste aangeraden. We raden aan om de installatie één keer om de twee jaar te laten nakijken.

Zijn zonnepanelen een must?
Hoe energie-efficiënt warmtepompen ook zijn, hun elektriciteitsverbruik kan hoog oplopen. Zorg er dus best voor dat je die energie met zonnepanelen zelf kan opwekken. Dan verwarm je op dat moment in principe gewoon gratis én 100% CO2-neutraal.

Welke premies voorziet de overheid?

Bron: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-een-warmtepomp-of-warmtepompboiler

Luminus warmtepomp - De energie-efficiënte én duurzame manier om te verwarmen.

Warmtepompen

Schakel nu over op een duurzame manier om je te verwarmen door middel van warmtepompen.
Meer info