Hulp en ondersteuning
Rendement panneaux solaires Luminus

Het rendement van je zonnepanelen

Zonnepanelen, een investering die je snel terugverdient.

Het rendement van je zonnepanelen

Vlaanderen heeft de steun voor zonne-energie van particulieren op een laag pitje gezet omdat subsidies niet meer nodig zijn om de installatie rendabel te maken. Sinds 1 juli 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding om de energie die ze zelf niet gebruiken terug op het net te zetten.

Afhankelijk van je installatie en je netbeheerder kan die “prosumentenvergoeding” oplopen tot 60 procent van je opbrengsten. Met de juiste panelen en een optimale oriëntatie kom je jaarlijks gemiddeld rond de twee procent rendement. Je moet dus erg secuur te werk gaan.

De terugverdientijd wordt geschat op tien tot twaalf jaar. Dat is geen vijf jaar meer, zoals in de hoogdagen, maar valt gezien de levensduur van de zonnepanelen nog best mee. De meeste verkopers garanderen dat het rendement na 20 of 25 jaar nog minstens 80 procent bedraagt.

In Brussel en Wallonië zijn er nog steeds steunmaatregelen (in Brussel groenestroomcertificaten, en in Wallonië de Qualiwatt-premie). Daar haal je nog een jaarlijks rendement van respectievelijk zeven en zes procent. Maar ook hier is sprake van de invoering van een netvergoeding, waardoor deze opbrengsten enkele procentpunten kunnen dalen.

Zo haal je meer rendement uit je zonnepanelen

Het is eigenlijk heel simpel om meer rendement uit je panelen te halen: regelmatig onderhoud zorgt sowieso voor betere resultaten. Bovendien zorgt een goed onderhoud er ook voor dat je panelen langer meegaan. De schoonmaakbeurt vindt het best plaats bij zo weinig mogelijk zonneschijn; in de vroege ochtend dus of laat in de namiddag. Vuil laat zich immers veel gemakkelijker verwijderen als de glasplaten niet te warm zijn.

Wij raden je aan om te kiezen voor een professioneel onderhoud. Als je het niet gewoon bent om op een (schuin) dak te manoeuvreren, kan dit algauw erg gevaarlijk worden. Een gespecialiseerde firma voert bovendien ook een technische inspectie uit. De prijs van zo’n onderhoudsbeurt hangt af van de hoogte van je dak, maar je mag al snel rekenen op een vaste prijs van 50 euro + 1 euro per paneel (voor een huis met twee verdiepingen).

Je kan natuurlijk ook zelf je zonnepanelen onderhouden. Afhankelijk van de hoogte van je dak gebruik je daarvoor een stelling of een hoogtewerker. Als schoonmaakmiddel is osmosewater aangewezen. Dat is zeer zuiver (en milieuvriendelijk) water dat zowat alle vuil absorbeert. Met een zonnepanelenborstel werk je het hardnekkigste vuil en mos los. 

Heb je zelfreinigende zonnepanelen? Dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Deze panelen reinigen namelijk letterlijk zichzelf, volgens de timing die werd ingesteld.

Investeer je mee in de toekomst?

Ontvang een prijsindicatie op maat in minder dan 5 minuten.
Bereken je prijs
Installatie op één dag!

Lees meer over zonnepanelen

Download onze app op