Hulp en ondersteuning

Batterijen - Vraag en antwoord

Wat gebeurt er met mijn prosumententarief als ik een batterij plaats?
Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan vervalt het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Kan ik volledig onafhankelijk worden van het stroomnet?
Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

Ik heb nog groenestroomcertificaten. Kan ik die behouden na de plaatsing van een batterij?
Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

Kan je ook zonder zonnepanelen voordeel halen uit een batterij?
Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Is er verhoogd brandgevaar na de plaatsing van een batterij?
Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal ja als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

Hoelang gaat een thuisbatterij mee?
Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Wat is de terugverdientijd van een batterij?
Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels die invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van een thuisbatterij. Zo vervangt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 1 januari 2018 de nettofactuur met terugdraaiende teller door een facturatie op basis van een bidirectionele meter.

Brussel
Vanaf januari volgend jaar wordt het voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest interessanter om een thuisbatterij aan te kopen. De nettofactuur, die rekening houdt met een terugdraaiende meter, wordt dan vervangen door facturatie op basis van een bidirectionele teller met vergoeding van energieproductie.

Wallonië
Wallonië houdt voorlopig vast aan de terugdraaiende teller. Hiermee wordt de productie en de consumptie doorheen het jaar gecompenseerd. Het voordeel van een thuisbatterij is dan minder groot.

Vlaanderen
Door het gebruik van een thuisbatterij kan je in Vlaanderen alvast flink besparen op het prosumententarief, de forfaitaire vergoeding voor eigenaars van zonnepanelen. Die vergoeding bedraagt ongeveer 350 euro per jaar voor een gemiddelde installatie. Je kan bij je netwerkbeheerder een bidrectionele elektriciteitsmeter aanvragen. Hiermee betaal je geen forfaitair prosumententarief meer, maar alleen nog voor je werkelijk gebruik van het net. Dankzij een thuisbatterij zal je minder gebruik maken van het net en betaal je dus een stuk minder of helemaal geen netvergoedingen meer. Hierdoor kan een thuisbatterij een interessante investering zijn voor de Vlaamse eigenaar van zonnepanelen.

De thuisbatterijen van Luminus

Ontdek hoe je je eigen verbruik kunt optimaliseren en dankzij thuisbatterijen nog onafhankelijker kunt worden. 
Meer info
Download onze app op