Veelgestelde vragen bij het vergelijken van tarieven van energieleveranciers

De allereerste stap is het opladen van je energiefactuur of eindafrekening voor gas en elektriciteit van je huidige leverancier in de energieprijsvergelijkingstool van Luminus.

Wanneer je een aparte afrekening krijgt voor gas en elektriciteit dien je beide op te laden. Vervolgens gaat de tool van start met de analyse van alle data op je factuur. Zo wordt het bedrag op je eindafrekening of je maandelijks voorschot herrekend naar je jaarlijks verbruik. We vergelijken de energieprijs die je vandaag betaalt met onze voordelige tarieven.

Op basis van die analyse krijg je binnen enkele ogenblikken een overzicht van onze energiecontracten met de beste prijs voorgeschoteld. Ben je aangenaam verrast? Dan kan je in enkele stappen eenvoudig overstappen naar Luminus.

De energiefacturen die je oplaadt in onze tool worden in geen enkel geval bijgehouden. Alle gegevens op je factuur worden uitsluitend gebruikt voor de prijsvergelijking zelf. De data worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en worden niet doorgegeven aan derden.

Je kan uiteraard ook je prijs berekenen zonder je meest recente factuur of eindrekening op te laden. Het enige dat je moet doen is het handmatig invoeren van je gegevens zoals je gezins- en woonsituatie. Wij raden je echter aan om je factuur op te laden zodat onze prijsvergelijkingstool je op een snelle, correcte manier het beste tarief kan voorschotelen.

De V-test vergelijkt objectief de elektriciteits- en aardgasproducten van alle energieleveranciers in Vlaanderen. Op basis van je verbruik berekenen zij hoeveel je het komende jaar zou betalen als je nu een contract zou afsluiten met een leverancier.

De V-test is echter beperkt op enkele vlakken. Zo houdt hij geen rekening met kortingen of acties en worden de prijzen enkel aan het begin van iedere maand geüpdatet.
In tegenstelling tot de prijsvergelijkingstool van Luminus moet je bij de V-test zelf alle data handmatig invoeren.

De meest betrouwbare en accurate manier om te ontdekken of je bij Luminus van de beste prijs voor elektriciteit en gas geniet is via onze eigen prijsvergelijkingstool.

Bij het aanbieden van een voordelig tarief stopt het niet. Op de pagina waarop de verschillende energieproducten worden voorgesteld tonen we ook de passende diensten en services die aan elk contract is gelinkt.

Zo kun je bij Luminus immers rekenen op een vijfsterrenservice. Wanneer je klant wordt krijg je automatisch toegang tot Luminus EXTRAS!, een getrouwheidsprogramma boordevol voordelen, wedstrijden en exclusieve acties.

Bovendien kan je als klant inloggen op ‘My Luminus’, een persoonlijke klantenzone met verschillende online diensten. Zo kan je je facturen en hun betaalstatus raadplegen, je energieverbruik opvolgen en je voorschot- en afrekeningsbedrag aanpassen.

Bovendien kan je je persoonlijke gegevens, aansluitingen en contracten ten allen tijde wijzigen.

Wanneer je na het vergelijken van prijzen wil overstappen kan dit op eender welk moment. Bovendien is zo’n overstap volledig kostenloos. Zelfs als je je contract bij je huidige leverancier vóór de einddatum stopzet. Bij een overstap naar Luminus regelen wij alles voor jou en brengen wij je vorige energieleverancier op de hoogte. Je hoeft zelf niets te doen.

Bij gebruik van onze prijsvergelijkingstool moet je rekening houden met twee prijstypes: een vaste prijs of een variabele prijs. Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van je contract, bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Of het loont de prijs voor langere tijd vast te zetten, hangt volledig af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Variabele tarieven kunnen zowel stijgen als dalen, maar het is moeilijk exact te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Kies je voor een vaste prijs contract, dan kies je dus voor zekerheid. De uiteindelijke keuze hangt af van persoon tot persoon.

Wanneer onze prijsvergelijkingstool het tarief Comfy Green, Comfy Shine of Comfy Plugin voorstelt, is je elektriciteit effectief 100% Belgisch en 100% groen. Dit betekent dat je stroom uitsluitend afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen uit ons land. Je aardgas is klimaatneutraal. Luminus compenseert de CO2 uitstoot door het financieel steunen van projecten die zich inzetten voor de vermindering van CO2.