Verhuur uw dak voor zonnepanelen

Genereer extra inkomen met uw dak. Verhuur het met een opstalrecht aan Luminus om er zonnepanelen op te installeren zonder zelf een cent te investeren. 
Vraag een verkennend gesprek

Dakverhuur voor zonnepanelen: win-win voor u en het klimaat

Energie is verantwoordelijk voor twee derde van de uitstoot van broeikasgassen. Om onze klimaatdoelen te bereiken, moeten we dus inzetten op hernieuwbare energie.

Het dak van uw bedrijf, fabriek, loods, winkel, stal, parking, ziekenhuis … is misschien de perfecte plek voor zonnepanelen. Maar u hebt niet de middelen en tijd om er zelf in te investeren. Of u kunt de opgewekte energie van zoveel zonnepanelen niet zelf gebruiken.

Geen probleem. Luminus is op zoek naar daken voor zonnepanelen (> 3000 m² bruikbare oppervlakte). U verhuurt uw dak met een opstalrecht en Luminus neemt vakkundig de volledige installatie en uitbating van de zonnepanelen voor zijn rekening. 

Zo draagt u bij aan het klimaat en ontvangt u inkomsten en desgewenst een deel gratis energie.

Wilt u uw daken laten renderen?

Bespreek de mogelijkheden met onze zonne-experts.
Contacteer ons

De voordelen van dakverhuur voor zonnepanelen

Competitieve tarieven

Laat uw dak renderen (tot 30 jaar lang)

 

Draag bij aan een CO2-neutrale toekomst

 

Geen investering nodig

 

Services die uw comfort verhogen.

Luminus coördineert alles van A tot Z

 

Geschikte daken voor zonnepanelen

Luminus is op zoek naar bruikbare dakoppervlaktes van meer dan 3000 m² die minimum 15-20 kg/m² aankunnen. Dat kunnen verschillende soorten daken zijn, zoals:
Case-Agfa-Gevaert

Industriële gebouwen

 • Fabriekshallen
 • Loodsen
 • Logistieke gebouwen …
Case-KBC-Leuven

Commerciële gebouwen

 • Kantoren
 • Shoppingcentra
 • Warenhuizen …

of openbare gebouwen

 • Scholen
 • Ziekenhuizen
 • Culturele centra …

Parkeergebouwen

 • Parkings
 • Carports …

Landbouw-gebouwen

 • Stallen
 • Schuren
 • Serres …

6 eenvoudige stappen om uw dak te verhuren voor zonnepanelen

 
 1. Neem contact op

  Bezorg Luminus basisinformatie over uw dak

  Stuur ons uw contactinformatie (naam, mail, telefoonnummer) en meer details over het gebouw (adres, dakoppervlak, eigenaar).
  Contacteer ons
  Luminus Energy Management app - Luminus.
 2. Data-acquisitie
  Luminus B2B - Monitor het energieverbruik van uw gebouwen met Luminus.

  Data-acquisitie door onze experts

  Op basis van uw informatie maken onze zonne-experts een eerste analyse of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de mogelijke capaciteit is.
 3. Inspectie ter plaatse

  Onze experts komen uw dak inspecteren

  Luminus stuurt specialisten langs om de staat van uw dak en eventueel aanwezige elektriciteitscabines te evalueren.
 4. Huurvoorstel via een opstalrecht

  U ontvangt een voorstel op maat

  Als het project haalbaar is, stuurt Luminus u een zakelijk voorstel om uw dak in gebruik te nemen. U tekent een intentieovereenkomst (LOI - Letter of Intent) zodat we de voorbereidende studies kunnen uitvoeren.
 5. Opstalovereenkomst

  Onderteken de opstalovereenkomst

  Als u akkoord gaat met het voorstel, sturen we u een opstalovereenkomst met alle voorwaarden die beide partijen voor akkoord ondertekenen. Een notaris helpt ons daarbij (kosten zijn voor Luminus).
  Verbeter de verlichting van uw bedrijf met Relighting - Luminus B2B.
 6. Installatie

  Na uw akkoord installeren we de zonnepanelen

  We gaan over tot de voorbereiding van de werf (technische plannen, aankoop componenten, veiligheidsvoorzieningen, opslag en toegang). Na een kick-off meeting gaat de installatie van start en sluiten we ze aan op het elektriciteitsnet.
  Contacteer ons

Nog vragen?

Antwoorden op de vaakst gestelde vragen vindt u hieronder:

Minimumvereisten:

 • U moet de eigenaar van het gebouw zijn.
 • Het bruikbare dakoppervlak moet > 3000 m² zijn.
 • Het dak moet minimum 15-20 kg/m² aankunnen.

Wenselijk (maar niet noodzakelijk):

 • Uw dak is naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten gericht.
 • Uw autoconsumptie (als u gebruik wil maken van de opgewekte groene energie) is lager dan 25% van de totale toekomstige opwekcapaciteit van de PV-installatie.
 • Er is een laag- of middelspanningsaansluiting.

Bezorg Luminus uw contactgegevens en basisinformatie over uw gebouw:

 • Uw contactgegevens: voor- en familienaam, e-mailadres, telefoonnummer
 • Gebouwinformatie: eigenaar van het gebouw, adres, bruikbaar dakoppervlak in m² (schatting)

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

De duur van de opstalovereenkomst is minimaal 15 jaar en maximaal 30 jaar, met de mogelijkheid om de huidige opstalovereenkomst te verlengen voor een eventuele ‘repowering’ van de PV-installatie (nieuwe zonnepanelen, omvormers enz.).

De specificaties van elk project zijn verschillend (oppervlak, staat van het dak, resultaten van de netstudie, aansluitingsmogelijkheden, vergunningsvereisten enz.) en hebben een invloed op de vergoeding die Luminus voorstelt in de commerciële offerte.
De opstalvergoeding wordt per m² of per geïnstalleerd vermogen (kWp) berekend en jaarlijks betaald. Een niet bindende indicatie bedraagt 2 tot 5 euro/m² per jaar, soms zelf meer.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Luminus of een groepslid is de eigenaar van de PV-installatie en financiert de installatie van de zonnepanelen en draagt ook de risico’s verbonden aan de installatie. Luminus staat ook in voor het onderhoud en eventuele herstellingen.

Als u gebruik wil maken van de groene energie die door de zonnepanelen op uw dak wordt geproduceerd en als uw verbruik lager is dan 25% van de totale opwekcapaciteit van de PV-installatie, dan is autoconsumptie over het algemeen mogelijk. We bespreken de regels en voorwaarden hiervoor met u en leggen ze vast in de opstalovereenkomst.

Bij autoconsumptie moet er extra bekabeling voorzien worden van de PV-installatie naar het ALSB (algemene laagspanningsbord). De bestaande elektrische installatie voor autoconsumptie moet ook voldoen aan de bestaande reglementering (AREI-keuring). Er moet in de buurt van het ALSB voldoende ruimte zijn om de extra omvormers en de ontkoppelingskast te kunnen plaatsen die nodig zijn voor de autoconsumptie van de hernieuwbare energie.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Vanaf het eerste contact kan het een jaar duren voor de zonnepanelen geïnstalleerd en gekeurd zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Het proces verloopt als volgt:

 • Projectevaluatie: op basis van uw basisinformatie maken onze experts een eerste evaluatie van het project als voorbereiding op een verkennend gesprek met u.
 • Haalbaarheidsstudie: onze experts beoordelen de geschiktheid van uw dak voor zonnepanelen, berekenen de verwachte opbrengst, evalueren de financiële haalbaarheid … De duur van deze fase hangt af van de complexiteit van het project en de beschikbaarheid van gegevens. De gemiddelde duur bedraagt ongeveer 3 maanden.
 • Intentieovereenkomst en studies: bij een positieve haalbaarheidsstudie tekenen we een ‘Letter of Intent’ die de basis vastlegt voor een verdere samenwerking (voorwaarden, stappenplan …). Dat is het startschot voor een aantal verplichte studies (bv. stabiliteitsstudie, distributienetstudie) en om de nodige vergunningen aan te vragen. Dat neemt ongeveer 3 tot 6 maanden in beslag.
 • Contracten: onderhandelingen over de commerciële voorwaarden, de ondertekening van een opstalovereenkomst bij een notaris kan enige tijd in beslag nemen. Dat kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de complexiteit van de overeenkomst en beschikbaarheid van beide partijen (via een volmacht kan ook).
 • Ontwerp en planning: we bereiden het gedetailleerde ontwerp en de plannen voor het volledige systeem voor (aantal panelen, plaatsing, elektrische borden en bekabeling). Dat kan enkele weken duren, afhankelijk van de grootte van het project, de resultaten van de netstudie en de beschikbaarheid van de ontwerpers.
 • Installatie: we monteren de panelen, sluiten ze aan op het elektriciteitsnet en testen het systeem. De installatie van de zonnepanelen kan enkele weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de grootte van het systeem en de weersomstandigheden.
 • Keuring en inbedrijfstelling: na de installatie wordt het systeem geïnspecteerd en getest. Dat kan enkele dagen tot een week duren.

Na de installatie zijn er ook doorlopende processen: we monitoren het volledige PV-systeem en voeren periodiek onderhoud uit. 

 

Het dak moet in goede staat zijn om de zonnepanelen veilig te kunnen installeren. Het is de taak van de eigenaar om te checken of eventuele renovatiewerken nodig zijn (bv. waterdichting) en om de nodige herstellingen te laten uitvoeren. Luminus-filialen kunnen u hier ook over adviseren en eventueel de werken uitvoeren, maar de kosten om het dak te renoveren zijn voor de eigenaar. De kosten variëren naargelang de omvang van de renovatie, het type dakbedekking en eventuele structurele aanpassingen. Gelukkig kunnen uw opstalinkomsten deze kosten gedeeltelijk compenseren.

Als deel van de haalbaarheidsstudie plant Luminus ook een eerste visuele inspectie van het dak om te bepalen of uw dak geschikt is. 

Bij een eerste positieve evaluatie van de staat van het dak voert een gespecialiseerd engineeringteam na de ondertekening van de Letter of Intent ook nog een stabiliteitsstudie uit.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Als u als eigenaar besluit om het gebouw te verkopen, moet u de toekomstige eigenaar voor de verkoop op de hoogte brengen van de bestaande opstalovereenkomst. De nieuwe eigenaar kan de bestaande overeenkomst overnemen. In dat geval blijven de voorwaarden van de overeenkomst van kracht en zal Luminus de zonnepaneleninstallatie blijven uitbaten zoals beschreven in de bestaande overeenkomst. Als u of de nieuwe eigenaar ervoor kiest om het recht van opstal te beëindigen, dan moet u Luminus een schadevergoeding betalen (want Luminus kan dan geen energie meer op uw dak opwekken).

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Stuur uw vraag naar rent-your-roof@luminus.be en onze zonne-experten sturen u een antwoord voor uw specifieke situatie.

Meer tips om u te helpen besparen